Еве зошто никогаш повеќе да не го носите телефонот во џеб!!!

Оваа навика која СИТЕ ја имаме, за жал, ДРАСТИЧНО го зголемува ризикот од рак и токсично зрачење.

Ако се уште мислите дека новите телефони се дизајнирани да не зрачат и слично, тогаш мора да одвоите неколку минути да ја прочитате оваа статија. Врвни доктори од целиот свет го истражуваат зрачењето и опасностите кои произлегуваат од мобилните телефони.

Како и многу други луѓе, д-р Дејвис едноставно не веруваше во можноста на мобилните телефони да бидат опасни – додека не ја проучи. И сега, со токсиколошките и епидемиолошките докази за поддршка на нејзините тврдења, таа се обидува да го добие зборот дека зрачењето на мобилните телефони не е само опасно, туку може да биде чисто смртоносно.

Во своето предавање, д-р Дејвис објаснува како биолошкото влијание на вашиот мобилен телефон не е поврзано со нејзината моќ, што е доста слабо, туку поради непредвидливата природа на нејзиниот сигнал и неговата способност да ја наруши резонанцата и да се меша со поправка на ДНК. Ова сега се верува дека е најверодостојната теорија за разбирање на широк спектар на здравствени влијанија откриени, што вклучува рак …

Зошто носењето мобилен телефон во џеб или каде било во/на вашето тело е лоша идеја?
Без оглед на површината изложена на континуирано зрачење што го емитира вашиот мобилен телефон, постои потенцијал за штета, иако одредени области се јасно поранливи од другите.

На пример, истражувањата објавени во 2017 година покажаа докази дека носењето на мобилен телефон на колкот може да ја ослаби површината и цврстината на карлицата. Користејќи техника на Х-зраци што се користела при дијагностицирање и следење на пациенти со остеопороза, истражувачите ја мереле густината на карличната коска кај 150 мажи кои редовно ги носеле своите мобилни телефони врзани за нивните ремени. Мажите ги носеле своите телефони во просек по 15 часа секој ден и користеле мобилни телефони во просек од шест години. Истражувачите откриле дека минералната густина на коските е спуштена на страна на карлицата каде што се пренесуваат мобилните телефони, зголемувајќи ја можноста дека густината на коските би можела да биде негативно погодена од електромагнетните полиња емитирани од мобилните телефони.

Важно е да сфатите дека се додека вашиот мобилен телефон е вклучен, тој емитува зрачење наизменично, дури и кога всушност не правите повик или не зборувате со никој. Значи носењето на мобилен телефон на колкот за 15 часа на ден резултира таа област на вашето тело да е непрекинато изложена на зрачење.

Претходните истражувања покажаа дека зрачењето на мобилните телефони може да влијае на бројот на сперматозоидите кај мажите и на квалитетот и подвижноста на нивната сперма и ова може да биде многу поголемо прашање отколку ефектот врз густината на коските. Една таква студија, откри дека RF-EMR и во густината на моќноста и во фреквентниот опсег на мобилните телефони го подобрува генерирањето на митохондријалните реактивни видови на кислород од човечки сперматозоиди, намалувајќи го мотилитетот и виталноста на овие клетки, истовремено стимулирајќи формирање на база на аддукција на ДНК и, на крајот, фрагментација на ДНК. Овие наоди имаат јасни импликации за безбедноста на екстензивната употреба на мобилни телефони од мажи на репродуктивна возраст, потенцијално влијаат врз нивната плодност и врз здравјето и благосостојбата на нивните потомци.

Мажите, особено, можеби ќе сакаат да го преиспитаат носењето на нивните мобилни телефони на нивните ремени или во џеб, во близина на нивните репродуктивни органи. Покрај тоа, имате голем број на други чувствителни органи во таа област, вклучувајќи ги црниот дроб, бубрезите, дебелото црево и мочниот меур – од кои сите се подложни на зрачењe.