Дали зрачењето од телефоните може да предизвика рак???

Веројатно многу често си го поставувате ова прашање и мислите дали одговорот е да, зошто да…не и како е можно тоа. Прочитајте ја оваа статија и ќе дознаете нешто повеќе.

Еден интересен случај кој може да послужи како илустративно предупредување за потенцијалот на рак предизвикан од мобилни телефони е оној на една млада жена без други предиспонирачки фактори на ризик за рак. Случајот беше откриен во мајското издание на билтенот за здравствено осигурување на животната средина. Младата дама имала навика да го носи својот мобилен во градникот.

Двајца светски специјалисти за рак, Роберт Наѓурни и Џон Вест, заклучија дека има само една друга можност што може директно да придонесе за нејзиниот рак на дојка. „Ние ги поврзуваме точките“, рече специјалистот и точките – буквално моделот на ракот и дистрибуцијата на канцерогените клетки – совршено се вклопуваат со обликот на нејзиниот мобилен телефон.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Додека нејзиниот доктор не може да докаже дека мобилниот телефон го предизвикал нејзиниот рак, тој треба да служи како моќно предупредување не само на други жени кои би можеле да ги вметнат своите телефони во нивните градници, туку и на оние од вас кои ги чуваат вашите телефони во џебот на панталоните или во џебот на кошулата. Како општо правило, ќе сакате да избегнете да го носите телефонот насекаде на вашето тело. Имајте на ум дека најопасното место за изложување на зрачење е околу 6 сантиметри од емитувачката антена.

Децата се изложени на најголем ризик дури и додека се во утробата на мајката
За жал, децата и тинејџерите се изложени на најголем ризик – и за тумори на паротидната жлезда и тумори на мозокот – бидејќи нивните тенки коски на черепот овозможуваат поголемо продирање на зрачење на мобилните телефони. Зрачењето може да влезе во целиот мозок, каде туморите се повеќе смртоносни. Покрај тоа, детските клетки се репродуцираат побрзо, така што тие се повеќе подложни на агресивен раст на клетките. Децата, исто така, се соочуваат со многу поголема животна изложеност. Според професорот Ленарт Хардел од Шведска, оние кои почнуваат со користење на мобилни телефони во голема мера како тинејџери имаат 4 до 5 пати повеќе рак на мозокот отколку возрасните!

Бремените жени, исто така, треба да бидат мудри за да ги избегнуваат мобилните телефони што е можно повеќе. Во 2017 година, истражувачите анализирале податоци од речиси 13.000 деца и сфатиле дека изложеноста на мобилните телефони додека се во утробата, а исто така и во детството, била поврзана со тешкотии во однесувањето. Користењето на мобилни телефони само два до три пати дневно за време на бременоста било доволно за да се зголеми ризикот на нивните деца да развијат хиперактивност и тешкотии со однесување, емоции и врски до времето кога стигнале на училишна возраст.

Севкупно, студијата покажа дека мајките кои користеле мобилни телефони имале 54 отсто поголема веројатност да имаат деца со проблеми во однесувањето. Подоцна, кога децата почнале да користат мобилни телефони, тие имаат:
80% поголеми шанси да страдаат од тешкотии во однесувањето
25% повеќе се изложени на ризик од емоционални проблеми
34% поголеми шанси да страдаат од тешкотии во врска со нивните врсници
35% поголема веројатност да бидат хиперактивни
49%повеќе се склони кон проблеми со однесувањето