Што се случува со вашиот мозок доколку користите сауна 4 пати неделно???

Кога станува збор за сауна, мислењата се поделени, дали е добро, дали не е толку добро…Прочитајте во овој текст што имаме да ви кажеме, што се случува со вашиот мозок доколку користите сауна 4-7 пати неделно, колкав е ризикот од Алцхајмер и деменција и како реагира мозокот.  Во САД, многу Американци користат сауна само повремено, можеби после вежбање, на одмор и слично. Во Финска, за разлика од нив, 99 отсто од Финците одат во сауна најмалку еднаш неделно, а некои многу почесто од тоа.

Познато како аптека на сиромашните, Финците ги ценат сауните за олеснување на стресот, пред сè друго, но едноставното дејство на тивкото седење во загреан простор, со или без пареа (или како што е познато во Финска, löyly), нуди докажани придобивки за целокупното здравје кои практично може да ги ужива секој, овде спаѓа и поттик за здравјето на мозокот. Не е изненадувачки, голем дел од истражувањата за здравствените придобивки на сауните доаѓаат од Финска, земја со околу 5,5 милиони луѓе и 3,3 милиони сауни. Таму скоро во секој дом има сауна, во канцеларија, во фабрики, сауните се секојдневна рутина и составен дел од нивниот живот. Всушност во Финска, сауните се собирно место за семејството и пријателите, таму одат и се релаксираат и зборуваат за животот.

Сауната може да го намали ризикот од деменција
Во време кога Алцхајмеровата болест, најчеста причина за деменција, е шестата водечка причина за смрт во САД, 4 едноставни алатки за помош во превенцијата се клучни. Излезе дека и сауната, може да биде една таква опција. Фински истражувачи проценуваа медицинска студија во која беа вклучени повеќе од 2.300 мажи кои беа дел од студијата за исхемична срцева болест на Куопио (KIHD), следејќи го своето здравје во просек од 20 години. Мажите кои ја користеа сауната четири до седум пати неделно имале 66 отсто помал ризик за деменција и 65 отсто помал ризик за Алцхајмерова болест, во споредба со мажите кои сауната ја користеле еднаш неделно. Во просек, најоптимално време за седење во сауна е 15 минути.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Како сауната може да ја зголеми функцијата на мозокот
Постојат многу причини зошто сауната може да го зголеми здравјето на мозокот, вклучувајќи го и потенцијалното намалување на воспалението и крвниот притисок, подобрување на васкуларната функција и подобрување на релаксација и благосостојба. Други истражувања покажуваат дека употребата на сауни ги зголемува нивоата на норепинефрин, стрес хормон кој го зголемува фокусот и вниманието, како и пролактинот, кој може да го зголеми миелинскиот раст, помагајќи му на вашиот мозок да функционира побрзо и да го поправи оштетувањето на нервните клетки.

Дури и зголемувањето на ендорфините и благосостојбата што често се чувствува по вежбањето (понекогаш се нарекува и висина на тркач) може да се поврзе со топлински стрес, како што е искуството во сауна. Една студија на животни откри дека топлинскиот стрес од изложеност на сауна значително ги зголемува ендорфините. Постои, исто така, потенцијална врска помеѓу изложеноста на топлина и мозочен невротрофичен фактор или BDNF, кој ги активира матичните клетки на мозокот да се претворат во нови неврони. BDNF, исто така, предизвикува бројни други хемикалии кои промовираат нервно здравје. Интересно, вежбањето во топлина го зголемува BDNF во споредба со вежба направено на пониски температури, додавајќи уште еден слој на поддршка за топлински стрес (т.е. употреба на сауна) за вашиот мозок.