Сауна за здраво срце?!

Придобивките од користењето сауна се прошируваат низ целото тело, вклучувајќи го и вашето срце. Според голем број студии, истражувачите ја утврдија фреквенцијата на употреба на сауна и должината на времето поминато во сауна, во корелација со намалениот ризик за смртоносни кардиоваскуларни настани. Употребата на сауна исто така е поврзана со намален ризик од смрт од која било причина и колку повеќе мажите ја користат, па и жените…толку подобро. Мажите кои сауната ја користеле седум пати неделно го намалуваат ризикот од смрт од фатални проблеми со срцето, во споредба со оние кои го користеле сауна само еднаш неделно.

Покрај тоа, честото капење во сауни било поврзано со намален ризик од ненадејна срцева смрт, фатална коронарна срцева болест и фатални кардиоваскуларни болести. Овие наоди останаа стабилни, дури и кога беа вклучени фактори како пушењето, крвниот притисок и триглицеридите. Најголемите придобивки се забележуваат кај оние кое седеле во сауна 19 минути. Придобивките беа толку значајни што истражувачите ги споредија сауните за капење со вежбање со низок или умерен интензитет, истакнувајќи:

Срцевата фреквенција може да се зголеми до 100 [отчукувања] / мин за време на умерена сауна и до 150 / мин за време на поинтензивна, потопла сауна за капење, што одговара на физички вежби со низок и умерен интензитет. Овие предложени функционални подобрувања поврзани со капењето во сауна соодветствуваат на сличните придобивки што се гледаат со редовни физички вежби, како што се подобрување на крвниот притисок и функцијата на левата комора на срце.

Сауната ја подобрува ефикасноста на вежбањето
Во друга студија, оние кои посетувале сауна по 30 минути, 2 пати неделно после тренинг, ја зголемува ефикасноста на вежбањето, издржливоста и силата до 30%.  Оваа корист може да се должи на хиперхемичното уредување прилагодување на топлината независно од аеробната физичка активност преку употреба на сауни, што ја зголемува издржливоста, бидејќи предизвикува прилагодувања во вашето тело, што го олеснуваат извршувањето кога вашата телесна температура е зголемена. Како што вашето тело е подложено на разумни количини на топлински стрес, постепено се прилагодува на топлината, предизвикувајќи неколку корисни промени во вашето тело.

Овие прилагодувања вклучуваат зголемување на волуменот на крвта и протокот на крв во срцето и мускулите (што ја зголемува атлетската издржливост), заедно со зголемената мускулна маса поради поголемите нивоа на протеини од топлотниот шок и хормонот за раст. Други физиолошки прилагодувања кои се јавуваат од хипертермичко прилагодување вклучуваат:
Подобрени кардиоваскуларни механизми и понизок пулс на срцето
Ниска основна телесна температура за време на работа
Висока стапка на пот и чувствителност на пот како функција на зголемена терморегулаторна контрола
Зголемен проток на крв во скелетните мускули (познат како перфузија на мускулите) и други ткива
Намалена стапка на гликогенско осиромашување поради подобрена мускулна перфузија
Зголемен број на црвени крвни клетки
Зголемена ефикасност на транспорт на кислород во мускулите