Секој ден една шоља зелен чај !

Многу истражувања покажуваат дека зелениот чај помага да се задржи во нормала холестеролот и го намалува ризикот од рак. Пијалакот исто така има благотворно влијание врз одржувањето на когнитивните функции. Одредени научници ја поддржуваат и тезата дека овој чај помага во намалување на ризикот од деменција и од Алцхајмерова болест.