Кои билки го регулираат крвниот притисок и го чуваат сонот ?

Мирисот на лавандата го смирува сонот, но растението може да биде многу корисно и при дневна светлина. Истражувањата покажуваат дека етеричните масла од лаванда или рузмарин, дури го намалуваат нивото на хормонот на стрес (кортизол) во плунката до 24 отсто.

Овој хормон е честа причина за зголемување на крвниот притисок и за потиснување на имунолошкиот систем.

Лавандата и рузмаринот имаат ефект и врз намалувањето на нивото на слободните радикали во клетките на сличен начин на кој дејствуваат и другите антиоксиданси.