Постојано ви се студени стапалата? Еве зошто треба да сте загрижени!

На вакво време нема на кој не му годи да биде облечен со топли чорапи на нозете. Според новото истражување, не е само во удобноста, туку исто така, и потенцијални здравствени проблеми, бидејќи е докажано дека студените нозе го зголемуваат ризикот од добивање на грип.

Според зборовите на д-р Рон Еклес кој го проучувал случајот повеќе од 25 години, слабата циркулација може да предизвика разни болести, бидејќи луѓето имаат вируси и бактерии во себе кои студените нозе ги активираат и тогаш доаѓа до проблеми.

„Кога температурата во телото ќе се намали, доаѓа до промени во целото тело, а всушност се почнува од нозете“ објаснува д-р Еклес.

Според докторот, во студените зимски денови, многу е важно да се загреат нозете, па и да се облечат два пара чорапи, доколку е прилично ладно во куќата.

„Кога стапалата ќе се оладат, вените во носот се стеснуваат тој процес се забавува за да падне температурата во телото, а белите крвни зрнца кои се борат против инфекциите се наоѓаат токму во крвта, па така се намалува имунитетот“објаснува д-р Еклес.

Според една студија спроведена од страна на д-р Рон Еклес, вдишувањето на ладен воздух нема негативен ефект врз имунолошкиот систем, како што е ладењето на телото од надвор.

Затоа слободно може да уживате во сладолед и во зимските денови.