Пивски квасец, лек и превенција за дијабетес и чир

Пивскиот квасец многу поволно влијае и на одржување на рамнотежата на цревната флора, спречува појава на мачнини, помага за побрзо варење на внесената храна, помага за намалување на телесната тежина, го отстранува уморот и помага за намалување на акните кои се појавуваат на лицето.

Исто така неучно и медицински е докажано неговото дејство во борбата со дијабетесот, помага да се нормализира работата на органите за варење, лечи чир на желудникот, помага кај воспалена слузокожа на желудникот и овозможува редовно празнење на цревата, со што спречува настанување на запек.

Доколку страдате од некои од погоре спомнатите болести, препорачано е да се зема како додаток во исхраната додека не се забележи подобрување.