Овој витамин е клучен за здравјето на твоето срце

Сакаш да ги завршиш предвидените секојдневни обврски, ама едноставно не можеш. Некогаш и ти успева, ама вложуваш огромен напор и сила, што не било случај порано.  Со време до некаде и ќе се навикнеш да функционираш со оптоварување, со постојано чувство дека ти фали енергија. Но, тоа не е ниту здрава, ниту природна состојба. Иако си свесен дека тоа ти е проблем, го игнорираш и тераш понатаму.  Престани веднаш!

 

Недостатокот на енергија главно е состојба без физичко заболување, кога всушност организмот не може да ги исполни секојдневните работи, кои претходно без проблем си ги правел. Но, кога почнува постепено и трае, тоа е само почетен сигнал дека нешто ти се случува во телото. И тоа најчесто со срцето и крвните садови.

Витаминот К2 во K2 Komplex-Dr. Viton е витален за одржување на рамнотежата на калциумот во телото, оти го насочува во коските каде што е и потребно, но далеку од системот за циркулација, каде може да биде штетно. Спречува стврднување на артериите и ги подобрува шансите за активен живот.

Здраво срце и еластични крвни садови се предуслов за здрав и активен живот

На кардиоваскуларното здравје одредено влијание има генетиката, но веројатно уште посилно влијание имаат факторите од околината и однесувањето, како што се исхрана, физичка активност и начинот на живот. Две водечки причини за кардиоваскуларни болести и смртност поврзани се со таложење на калциумови наслаги (плак) во артерии и во крвните садови. Вишокот на калциум во телото може да предизвика затврднување на артериите и крвните садови кои така стануваат помалку еластични, поради што срцето мора засилено да работи, што пак го зголемува ризиикот од кардиоваскуларни инциденти. Тоа може да ја намали издржливоста и енергијата, кај инаку здрави лица кои се уште не се во опасност од кардиоваскуларни болести. За среќа, постои начин таквите состојби да се превенираат.

 

Наслагите калциум ја отежнуваат работата на срцето

Стареењето влијае на системот за  циркулација кој со тек на годините станува помалку еластичен. Артериите и крвните садови стануваат покрути, односно ја губат еластичноста како резултат на таложење на калциумот, односно создавање на плак внатре во клетките на мазните мускули. Таквото таложење на калциум ја намалува еластичноста и флексибилноста на васкуларниот систем и доведува до окрутување на артериите, што во најлош случај резултира со атеросклероза.

 Како калцификацијата напредува, срцето – за да ја потисне крвта низ крвните садови со намален размер – мора да работи се понапорно. Крвните садови исто така ја губат способноста за ширење нанадвор ( за да се прилагодат на зголемениот проток на крв предизвикан од телесната активност) и го присилуваат срцето уште понапорно да работи.

Калцификацијата е предзнак на кардиоваскуларните болестии е прогресивна, а напредува низ децениите. Таквиот бавен развој значи дека раните симптоми на пореметувања на кардиоваскуларното здравје (недостаток на енергија и издржливост) може да почнат да се чувствуваат многу порано пред акутната кардиоваскуларна болест да стане проблем.

Калцификацијата во раниот стадиум е релативно честа појава, а студии информираат за присутност на одреден степен на калцификација кај дури 30 проценти од лицата над 45 години. Стврдувањето или закрутувањето на артериите расте со годините и го зголемува кардиоваскуларниот ризик независно од возраста.

Витаминот К2 во K2 Komplex-Dr. Viton го регулира калциумот во телото, обезбедувајќи негова достава до местата на кои е потребен (коските) и неговата испорака од местата каде може да наштети (артериите).

К2 во K2 Komplex-Dr. Viton  го активира остеокалцинот, протеин важен за метаболизам на коските, оти го интегрира калциумот во коскениот матрикс. Здрави коски кои се отпорни на скршеници и болести (остеопороза) бараат соодветна количина на калциум внесен преку храна.

Но, за да се намали штетниот ефект од вишокот калциум (таложење во крвните садови), витаминот К2 во K2 Komplex-Dr. Viton активира уште еден важен ензим. Матрикс Гла протеин (МГП) е ензим за врзување на калциумот, кој се активира со витаминот К2. Кога се активира, МГП го врзува вишокот калциум во крвотокот и спречува негово таложење во артериите.

Матрикс Гла протеинот го блокира создавањето на калциумови кристали внатре во крвните садови. За МГП да може да делува, прво мора да се карбоксилира, а за тоа му е потребен витамин К.

Активираниот МГП го врзува вишокот калциум и го елиминира и така го намалува ризикот од наслаги во крвните садови и во артериите. Корисните ефекти од суплементацијата на витаминот К2 за подобрување на кардиоваскуларното здравје се потврдени со бројни истражувања.

Внесувањето на витамин К2 преку суплементи, како K2 Komplex-Dr. Viton го намалува нивото на неактивиран МГП и го зголемува нивото на активен МГП  и на тој начин спречуваталожење на калциум во клетките на мазните мускули во кардиоваскуларниот систем.

Нашиот начин на исхрана не обезбедува доволно витамин К2. И затоа е висок процентот на неактивиран МГП. Со зголемување на внесот на К2 се намалува количината на неактивен МГП ензим.  

МК7 во формулацијата на K2 Komplex-Dr. Viton се смета за најдобра форма на К2 витаминот за суплементација, оти најдобро се апсорбира и има највисока биоактивност.

Само преку исхраната, тешко се обезбедува соодветна количина на витамин К2. Затоа, додавањето во исхраната како суплемент е најефикасната опција, а МК-7 во K2 Komplex-Dr. Viton е најдобрата, најактивна форма на витаминот К2.

Dr. Viton – K2 Komplex можеш да го набавиш и во аптекитe на: Еурофарм, Виола, Галениум, Бети, во сите други подобро снабдени аптеки, како и во ДМ-дрогериите и Cosmo – Тинекс!

Нарачај го веднаш онлајн на:

https://alfalab.mk/proizvodi/k2-komplex/

или на телефонскиот број: 02 3218 821 (Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот )

Dr. Viton – K2 Komplex ќе ти го доставиме на твојата домашна адреса со брза пошта!