Нашата моментална исхрана е богата со калциум, но сиромашна со магнезиум, а тоа е штетно по здравјето!

Магнезиумот е присутен во сите клетки на телото и е вклучен во преку 300 процеси, вклучувајќи го тука и производството на енергија.

Магнезиумот е особено важен за одружување на густината на коските, нормална функција на срцето и нормална регулација на глукозата во крвта.

Магнезиумот е еден од најраспространетите проблеми, бидејќи голем процент од популацијата има недостаток кој предизвикува проблеми.

Повеќето доктори не се доволно тренирани во насока на третирање на недостатокот на магнезиум. Недостатокот на магнезиум е често погрешно дијагностициран бидејќи не се појавува на тестовите за крв, бидејќи само 1% од магнезиумот е складиран во крвта.

Др. Норман Шели е американски неврохирург и пионер во лековите за болка, и тој вели дека секоја можна болест е поврзана со недостаток на магнезиум и дека магнезиумот е критичен минерал кој е потребен за електронска ставилност на секоја клетка во телото. Недостатокот на магнезиумот е одговорен за повеќе болести од било кој друг минерал или витамин.

Правила за недостатокот на магнезиумот:

Истражувањата велат дека 68% од луѓето не ја конзумираат дневната препорачана доза на магнезиум, а 19% не конзумираат дури ни половина од препорачаната дневна доза (310-420 мг дневно).

Повеќето истражувачи веруваат дека препорачаниот внес за магнезиум е пренизок и дека доколку би бил кренат до каде што треба да е ќе видиме дека 80% од популацијата конзумираат недоволни количини.

Магнезиумот е основен елемент за живот, како водата и воздухот. Нам ни треба многу магнезиум, некои истражувачи велат дека и околу 1000 мг дневно се неопходни за здрав активен човек кој сака да се справи со сите барања на неговото тело.

Магнезиумот за телото е тоа што е нафтата за автомобилот.

Калциум: Магнезиум – сооднос

Нашата моментална исхрана е богата со калциум, но сиромашна со магнезиум. Нашите предци имале исхрана која била барем 1:1 (Калциум/Магнезиум), а нашата сегашна исхрана е повеќе 5:1 се до 15:1.

Конзумирањето на грубо кажано десет пати повеќе калциум од магнезиум е сериозен проблем.

Ова зголемено ниво на калциум е голем проблем во состојби како на пример мигрени, нарушување во концентрацијата, аутизмот, анксиозноста, астмата и алергиите.

Каде што има покачено ниво на калциум и недоволно ниво на магнезиум се случуваат грчеви во мускулите, спазми, па дури и конвулзии.

Наша препорака: Dr. Viton – Magnezan C


Dr. Viton MagnezanC е комбинација на Магнезиум Цитрат збогатен со Витамин Ц во течна форма што претставува едноставен и брз начин на дозирање.

Dr. Viton – Magnezan C можете да го нарачате онлајн:
https://alfalab.mk/proizvodi/magnezan-c/

Dr. Viton – Magnezan C може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)