Морска магија за заштита на тироидата

Истражувањата покажуваат дека кај жените над 60та е значително намалена работата на тироидната жлезда. Од тајните на азиската кујна и длабочините на солените морски води: запознајте се со ФУКУСОТ.

Иако 71% од Земјата е прекриен со вода,ние успеваме само мал дел од прекрасните морски богатства да ги сервираме на чинија. Едно од тие богатства кое веќе долги години се користи во азиската кујна е и морска алга Фукус.

Познат уште под името Bladderwrack, Фукусот е еден од главните борци против проблемите со тироидната жлеза како хипотироидизмот и гушавоста.

ПОЈАВА НА ХИПОТИРОИДИЗАМ И ГУШАВОСТ

Една од почестите болести која се јавува кај жените над 60та година од животот е токму хипотироидизмот – состојба која се одликува со намалена работа на тироидната (штитната) жлезда чија задача е лачење на  хормоните Т3 и Т4.

Хипотироидизмот го нарушува нормалниот баланс на хемиски реакции во организмот и доведува со отекување на тироидната жлезда (гушавост) и предизвикување на голем број здравствени проблеми како дебелина, неплодност и болести на срцето.

ЈОДОТ Е ТАЈНАТА СОСТОЈКА

Содржината на Фукусот, освен што е богата со калциум, калиум, магнезиум, натриум, сулфур, сицилиум, железо и витамини, изобилува со големо количество на јод. Јодот, како хемиски елемент бил прв пат пронајден токму во морските алги.  Фукусот може многу да помогне за спречување и превенција од хипотироидизам, бидејќи на организмот му е потребна само трага јод за совршено функционирање.

ФУКУСОТ Е НАЈВЕРОЈАТНО НОВАТА АЛАТКА ЗА СЛАБЕЕЊЕ

Неодамнешните студии на University of Newcastle’s Institute for Cell and Molecular Biosciences, покажуваат дека алгинатот кој се наоѓа во клеточните ѕидови на морските алги, има способност да ги блокира некои од дигестивните ензими. Оваа акција резултира со намалена апсорбција на маснотии во телото.

Јодот во морската алга им помага на оние луѓе кои се со недостаток на основни минерали за регулирање и подобрување на функцијата на тироидната жлезда, поради што е корисна за хипотироидизмот и гушавоста.

safe_image (3)

prodazni-mesta-nature-essential1 (2)