Магнезиум цитрат или оксид, кој кога треба да го пиеш?

Магнезиум цитрат или оксид – кој ти е потребен кога имаш грчеви во мускулите, но не сакаш да го вознемириш стомакoт? Или кога имаш несоница, но имаш проблем со голтање таблети? 

Магнезиумот е есенцијален минерал, одговорен за преку 300 биохемиски реакции во телото, кој игра клучна улога во одржување на добро здравје. Од поддршка за коските, до регулирање на функцијата на мускулите и нервите, магнезиумот е незаменлив!

Kога станува збор за додатоците на магнезиум, опциите има многу, но сепак, магнезиум цитратот и оксидот бележат најширока потрошувачка. Во оваа статија воочувамe на нивните разлики со цел подобро да ги разбереш, но и да научиш кој кога ти е потребен.

Магнезиум цитрат

Магнезиум цитратот е создаден со комбинирање на магнезиум и лимонска киселина. Оваа комбинација ја подобрува магнезиумовата биорасположивост, олеснувајќи му на телото полесно да го апсорбира минералот.

Предности

Висока биорасположивост: Магнезиум цитратот добро се апсорбира, па поради тоа се искористува поголем дел од внесениот магнезиум. Ова го прави ефикасен избор за лица со дигестивни проблеми или за оние кои се борат со апсорпција на хранливи материи.

Брзо дејство: За разлика од магнезиум оксидот, магнезиум цитратот е познат по неговото побрзо дејство, што го прави одличен избор за брзо ослободување од констипација или мускулни грчеви.

Недостатоци

Повисока цена: додатоците на магнезиум цитрат најчесто се поскапи во споредба со магнезиум оксидот поради нивната супериорна биорасположивост.

Пониска содржина на магнезиум: додека магнезиум цитратот нуди одлични стапки на апсорпција, тој содржи помал процент на елементарен магнезиум во споредба со магнезиум оксид.

Кога да пиеш магнезиум цитрат?

Кога ти треба брзо ослободување од симптоми како запек или мускулни грчеви. Ако имаш осетлив стомак и гастроинтестинални проблеми. Ако треба најитно да го покачиш нивото на магнезиум во крвта. 

Магнезиум оксид

Магнезиум оксид се добива од магнезиум во комбинација со кислород, што го прави релативно евтин за производство. Додатоците на магнезиум оксид нудат поголема доза на елементарен магнезиум. Но, тоа не подразбира и поголема стапка на апсорпција!

Предности

Поевтин: Магнезиум оксидот е честопати подостапен во споредба со другите форми на додатоци на магнезиум, што го прави привлечна опција за оние со ограничени финансиски средства.

Висока содржина на магнезиум: Со поголем процент на елементарен магнезиум, магнезиум оксидот обезбедува поголема количина на магнезиум по порција.

Недостатоци

Ниска биорасположивост: Ова значи дека телото апсорбира и користи помал процент од магнезиумот, што доведува до потенцијална дигестивна непријатност и течна столица кај некои поединци.

Не е погоден за брзо олеснување: Поради бавната стапка на апсорпција, магнезиум оксидот не е најдобриот избор за оние кои бараат брзо ослободување од состојби како запек или мускулни грчеви.

Кога да пиеш магнезиум оксид?

Ако сакаш постепено да го покренеш внесот на магнезиум, а со тоа и нивото на магнезиум во крвта. Ако минералот не е агресивен кон твојот стомак и не ја компромитира дигестијата. Ако немаш итна потреба да ги намалиш грчевите. 

ЗАПОМНИ! Одржувањето оптимални нивоа на магнезиум може значително да придонесе за твојата целокупна благосостојба.

Производот ќе го најдете во аптеките на: Зегин, Еурофарм, Виа Фарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Роса Вита, Алпи Фарм, Вивалек, ДНА Анни Фарм, dm и Cosmo – Tinex, како и сите подобро снабдени аптеки.

Или нарачајте ONLINE со кликнување на линкот

https://alfalab.mk/proizvodi/magnezan-c/

Може да го нарачате и на телефонскиот број: 02 3218 821

(Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот)

Производот може да Ви биде доставен на адреса со брза пошта!