Потребно:
- 65гр. сецкани ф’стаци (+ за декорација)
- 150гр. брашно
- 1 ½ лажица прашок за печиво
- 1/8 лажица сол
- 125мл. Топен путер
- 130гр. шеќер
- 2 јајца
- 1 лажица екстракт од ванила
- 125мл млеко
За чоколаден прелив
- 170гр чоколадо за готвење
- 80гр. слатка павлака.
- 125мл топен путер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. На модлата за крофни ставете маслиново масло за да не се лепи. Во сад измешајте ги сецканите,брашното, прашокот за печиво и солта. Во друг сад измешајте ги путерот и јајцата додека не се соединат. Потоа додадете ги сувите состојки и ванилата од првиот сад и мешајте додека ф’стаци не се соединат. Со лажица, ставајте од тестото во калапот додека не се наполни ¾ . Печете 15 до 20 минути. Извадете ги и оставете да се оладат.
Ставете го сечканото чоколадо на тивок оган, заедно со слатката павлака и путерот и мешајте додека не се соединат. Секоја крофна ставете ја до половина во чоколадото а потоа декорирајте со ф’стаци. Уживајте