Кои се придобивките од хијалуронска киселина за кожа?

Полимерната хијалуронска киселина е важна природна компонента за кожата произведена од фибробластните клетки на кожата, кои се намалуваат со возраста. Кожата почнува да губи хијалуронска киселина уште на 18-годишна возраст, но брчките и други оштетувања на кожата од губење на хијалуронска киселина обично не се појавуваат до крајот на 30-тите или раните 40-ти. Зачувување или враќање на хијалуронска киселина е цел на многу научници за нега на кожата и производи кои можат да помогнат да ја зачуваат кожата еластична, здрава со младешки изглед.

Видови производи со хијалуронска киселина
Многу производи за нега на кожата содржат хијалуронска киселина. Се сметаат за ефективни најмногу поради хидратација на кожата, што ги спречува загубите на вода и ја штити кожата од нечистотии и други загадувачи. Ова го враќа младешкиот изглед на лицето, вратот и другите критични делови.

Хидратација на кожата
Хијалуронската киселина има влажност која е до 1000 пати поголема водата – тоа е шричината за најчесто користена компонента во навлажнувачите од секаков вид. Како голема молекула, тој не продира длабоко во кожата, туку останува во близина на површината каде што ги хидратира површинските слоеви на кожата.

Брчки
Губењето на природната хијалуронска киселина е една од причините за брчките, па затоа идејата за враќање на младешкиот изглед и пополнувањето на брчките со оваа киселина сега има смисла. Полнила за хијалуронска киселина се корисни за намалување или отстранување на брчките. Со намалување на брчките, полнилата на хијалуронска киселина ја прават кожата поздрава, помлада и го зголемува тонот на кожата, што ја мазна и еластична.

Сите производи на база на хијалуронска киселина се безбедни за користење
Производите базирани на хијалуронска киселина се сметаат за високо безбедни, не постојат неколку алергиски реакции или несакани ефекти кои се вклучени во употребата на хијалуронска киселина, иако некои луѓе може да доживеат благо, привремено црвенило или оток.