Здравје скриено во Гинко Билоба

Гинко билоба, исто така позната како „Maidenhair“, постои наназад речиси 300 милиони години, што го прави најстариот преживеан вид на дрво на земјата! Кинезите го користат медицински за јони, но многу од модерните апликации доаѓаат од истражувањето на германските научници. Гинко е билка на рецепт во Германија.

Гинко билоба е особено добар кога се комбинира со жен-шен

Екстрактот од гинко се покажа корисен за постари лица. Оваа древна билка делува да се подобри користењето на кислород и на тој начин ја подобрува меморијата, концентрацијата, и другите ментални способности. Билниот екстракт, исто така, значително го подобрува гледањето на далеку и може да спречи оштетување на мрежницата на окото. Истражувањата исто така, ја потврдија неговата вредност во третманот на депресија кај постари лица. Екстрактот од гинко може да помогне кај лицата со главоболка, синуситис, и вртоглавица. Таа, исто така, може да помогне во олеснување на хронично ѕвонење во ушите познато како тинитус.

Во рамките на студиите, забележано е дека гинко има антиоксидантни способности со подобрување на тромбоцитите и функциите на нервните клетки и протокот на крв во нервниот систем и мозокот. Исто така, се забележало и намалување на крвниот вискозитет. Неговата способноста да ја зголеми васкуларната дилатација, може да помогне да се намали ретиналната штета поради макуларна деградација и може да спречи глувост предизвикана од намалување на протокот на крв.

Неодамна, спроведено е детално истражување на билката во врска со лековитите својства на екстрактот од лист на гинко. Германија и Франција работеле буквално стотици студии за екстрактот од лист на гинко. Овие студии заедно со слични други студии во Америка, покажале значајни резултати. Екстрактот од гинко е проучуван за неговата ефикасност во третманот на акроцијаноза, Алцхајмерова болест, церебрална атеросклероза, церебрални недостатоци, кохлеарната глувост, деменција, депресија, менопауза, стимулирање на периферна – церебрална циркулација, периферна васкуларна болест, синдромот на Реино, ретинопатија, сенилност, краткорочно губење на меморијата, тинитус, васкуларни болести и вртоглавица.

Се вели дека е ефективна во подобрувањето на протокот на крв на рацете и нозете, како и стимулирање на мозокот и намалување на краткорочно губење на меморијата. Тоа го зголемува протокот на крвта во мозокот, преземањето на гликозата преку мозочните клетки, и дека го подобрува преносот на нервните сигнали.

Депресија

Пациентите кои страдаат од различни степени на васкуларна инсуфициенција исто така, го истакнале подобрувањето на расположението додека земале екстракт од гинко билоба. Ова предизвика зголемен интерес за неговата употреба во третманите за депресија, особено кај постарите лица. Кај многу луѓе е откриено дека ги подобрува другите третмани на депресија и да често се случува дури и да ја спречи потребата за фармацевтски третмани во некои лесни случаи на депресија. Оние на возраст под педесет исто така може да имаат корист од антидепресивните ефекти на гинко билоба. Сепак, највисоко ниво на подобрување е забележано кај постарите пациенти.

Алцхајмеровата болест и ментални функции

Како што покажуваат повеќе од 300 студии, гинко го олеснува подобро протокот на крвта низ телото, особено во мозокот, каде што ја штити и унапредува меморијата и менталната функција, дури и за луѓето со Алцхајмерова болест. Таа, исто така, нуди изобилство можности во лекување на многу други заболувања.

Алцхајмерова болест

Бидејќи лекарите се уште не се сигурни што ја предизвикува Алцхајмеровата болест, немаме дефинитивна идеја за тоа како гинко успева да го стабилизира, а во некои случаи да го подобри квалитетот на животот на оние кои страдаат од оваа дегенеративна болест. Научниците забележале дека Алцхајмеровата болест се карактеризира со голема загуба на нервните клетки во мозокот, особено на оние кои ја контролираат меморијата и размислувањето. Откако лекарите откриле дека антиоксидансите помагаат во забавување на уништувањето на нервите, тоа сепак, не е делот во кои помагаат антиоксидантните својства на гинко. Болеста исто така, се верува дека има врска со намален проток на крвта во мозокот. Ако е така, вазодилататорните ефекти на гинко може да бидат од голема помош во процесот на лекување. Во секој случај, истакнати доктори и научници веруваат дека гинко како додаток по избор може да помогне во одржување и веројатно лекување на Алцхајмеровата болест.

Антиоксидантни својства

Иако користењето на кислород е од суштинско значење за животот, тоа може да има негативни ефекти врз вашето тело. Нестабилните кислородни молекули често може да бидат создадени за време на одмор на нашето тело и употребата на кислород или може да се формира како одговор на надворешните фактори и загадувачи. Овие нестабилни молекули, наречени слободни радикали, може да ги оштетат клетките и структурите внатре во клетките. Ако генетскиот материјал во клетките е оштетен и не е саниран, тоа може да резултира во нови клетки, придонесувајќи за рак и други здравствени проблеми. Овие слободни радикали, исто така, може да ги ослабнат ѕидовите на артериите, дозволувајќи таложење на масните наслаги кои можат да доведат до болести со слухот. Како антиоксиданс, гинко се бори против слободните радикали и ја санира молекуларната штета. Голем дел од истражувањата укажуваат дека антиоксидансите од гинко може да играат важна улога во спречувањето или одложување на срцеви заболувања, ракот и други болести. Антиоксидансите можат дури и да го запрат оштетувањето на клетките, а со тоа и да ги забават ефектите на стареење.

Импотенција

Една друга употреба на гинко билоба е во лекување на импотенција. Главната причина за машка импотенција е слаба циркулација и оштетен проток на крвта низ пенисот, што е често резултат на атеросклероза. Со оглед на тоа што гинко билоба го зголемува протокот на крв, може да помогне и до педесет проценти од пациентите по шест месечна употреба.

Синдром на Рејно

Синдромот на Рејно се верува дека е предизвикан од крвни садови кои премногу реагираат на ладно и на спазма (грчеви во мускулите), намалување на протокот на крв и така го одзема кислородот на екстремитетите. Гинко може да помогне со проширување на малите крвни садови, со што ќе спречи овие грчеви целосно да го блокираат протокот на крвта.

Паркинсонова болест

Недостатокот на допамин се верува дека ја предизвикува прогресивната вкочанетост, тресење и губење на мускулната координација типична за Паркинсоновата болест. Докторите теоретизираат дека заедно со другите третмани, гинко може да помогне симптомите да го зголемат протокот на крвта во мозокот и на тој начин овозможувајќи повеќе од осиромашениот допамин да стигне таму каде најмногу треба.

Други заболувања

Други намени за кои екстрактот од гинко билоба често се препорачува вклучува депресија, дијабетес поврзан со оштетување на нервите и слаба циркулација, алергии, вртоглавица, краткорочно губење на меморијата, главоболка, атеросклероза, тинитус, кохлеарна глувост, макуларна дегенерација, дијабетична ретинопатија и ПМС.

Мозочни удари

Научниците продолжуваат да ја проучуваат превенцијата и придобивките од лекувањето за пациенти кои имале мозочен удар кои му се припишуваат на гинко билоба. Се верува дека со спречување да се развива згрутчувањето на крвта и да се зголеми протокот на крвта во мозокот, гинко билоба може да помогне да се спречат мозочни удари. Исто така, се верува дека оваа билка ги спречуваат слободните радикали да ги оштетат мозочните клетки по мозочен удар.

Мултиплекс склероза и органи за трансплантација

Екстрактот од гинко билоба, исто така, се чини дека има анти-воспалително дејство што може да биде од голема корист во иднината за состојби како што се мултиплекс склероза и трансплантација на органи.

ginko-3

prodazni-mesta-nature-essential1 (2)