Етерични масла – најпријатен и најнов начин за справување со стресот!

Не дозволувај стресот да ти го уништи здравјето, пред да стигнеш да преземеш нешто во врска со тоа.

Ако сакаш да го победиш стресот и конечно да живееш убав и релаксиран живот каков што заслужуваш, пробај ги овие етерични масла уште сега!

Неповторлива понуда на Vitamin C Serum за 590 ден. + Подарок CLINOX

ЗА ДА НАПРАВИТЕ НАРАЧКА КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Есенцијалните или етерични масла се екстракти од различни билки кои традиционално се употребувале, а и се уште се употребуваат за третман на различни болести. Најчесто преку вдишување на опојниот мирис кој се чувствува при нивната надворешна употреба или кога се распрснуваат во воздухот.

Постојат различни масла, некои делуваат смирувачки врз нервите, релаксираат и опуштаат, други помагаат за полесен сон, трети поттикнуваат енергија и ревитализираат.

Кога преку дишните патишта овие масла навлегуваат во нашето тело, тие не делуваат само на дишните патишта, туку пројавуваат влијание и врз нашиот тн. „емотивен мозок“ или лимбичен систем, кој е одговорен за нашиот емотивен одговор и директно е поврзан со сите органи кои се засегнати од нашите емоции. На овој начин, етеричните масла, чија употреба е темел на ароматерапијата, имаат моќ да поттикнат или да поттиснат одредени емоции и одговори на истите од страна на нашето тело.

Ароматерапијата во последно време е можеби и најупотребувана како помошна алатка за менаџирање на стресот.

Ова е стручниот избор на четирите најдобри масла кои би можеле да ти помогнат за и ти да го намалиш секојдневниот стрес и тоа во удобноста на сопствениот дом!

Масло од лавандадефинитивно избор број 1 за опуштање и релаксација!

Ова масло има пријатно и смирувачко дејство врз телото и умот. Може да се употребува за намалување на анксиозноста, стресот, па дури и за подобрување на симптомите при депресија и слични нарушувања во расположението. Маслото од лаванда може да го подобри и квалитетот на сонот, а помага и во случаи на умерена несоница. Во една студија која била спроведена во 2011 год. во Кореа, 30 здрави волонтери биле поделени во две групи. На лицата во првата група им биле дадени маски за лице со масло од лаванда, а на тие во втората група маски без масло. По само 5 минути од носењето на маските, оние кои вдишувале од маслото имале значително намалување во нивото на стрес, во споредба со плацебо групата.

Масло од роза дали некогаш си почувствувал потреба да помирисаш ружи во моменти кога си се чувствувал премногу вознемирено и под огромен стрес?

Ако е така, тогаш слободно би можело да кажеме дека се активирал можеби твојот инстинкт за преживување. Докажано е дека вдишувањето на етерично масло од рози има позитивен ефект врз нивото на стрес. Така на пример во 2009 година, била спроведена една студија со учество на 40 волонтери, оние кои користеле масло од роза почнале да се чувствуваат порелаксирано, смирено и кај нив навистина било забележано и намалено ниво на стрес.

Масло од рузмарин најчесто употребувано масло за инстантно намалување на стресот, поради неговото брзо дејство.

Ова есенцијално масло има стабилизирачко дејство врз расположението кај некои луѓе, објави „Интернационалниот Журнал за Невронаука“. Во едно испитување учествувале 140 лица и кај нив не само што се следело нивото на стрес, туку се проценувале и различни аспекти од менталната функција. Истражувањето покажало дека оние лица што користеле масло од рузмарин не само што имале помало ниво на стрес, туку добиле и повисоки резултати на тестовите за меморија и ментален фокус.

Масло од камилица –  популарно поради нежниот смирувачки ефект врз телото и умот.

Маслото, слично како и чајот од камилица, смирува, опушта и прекрасно мириса. Неговото дејство им е познато на луѓето, но истото е и поткрепено со научни докази. Студијата спроведена во Бразил врз животни, покажала дека етеричното масло од камилица го намалила нивото на стрес хормонот кортизол. Научниците веруваат дека камилицата има моќ директно да влијае на продукцијата на кортизол во организмот.

Ова се само неколку од огромната плејада на есенцијални масла кои го намалуваат стресот така што влијаат врз нашиот емотивен одговор. Поточно, преку нивното дејството врз лимбичкиот систем овие масла имаат способност да го намалат пулсот крвниот притисок, анксиозноста, депресијата и секако стресот.

На сличен начин делува и Dr. Viton Magnezan B6, поточно ги адресира сите симптоми кои настануваат под дејство на стрес, како несоница, аритмија, згрченост на коските и мускулите од страв. 

Комбинирајќи магнезиум и витамин Б6, две состојки со докажани релаксирачки својства, Dr. Viton креираше совршен сојуз кој целосно ја средува и заштитува функцијата на мозокот.

Остар ум, висока концентрација, мирно срце, опуштени мускули и нерви, квалитетен сон, се само дел од придобивките што ги овозможува Dr. Viton Magnezan B6, само поради тоа што успева да го контролира количество на кортизол.

Одбери Dr. Viton – Магнезан Б6!

Dr. Viton – Магнезан Б6 можете да го нарачате онлајн:
https://alfalab.mk/proizvodi/magnezan-b6

Dr. Viton – Магнезан Б6 може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)