ИСПОВЕД НА ЕДНА БАЛЕРИНА …
Денес, се популарни диетите без јаглени хидрати и посните диети, додека начинот на исхрана на балерините во никој случај не ја исклучува употребата на овие важни микро нутриенти. Убеден сум дека телото може да функционира правилно само кога тоа редовно ги добива сите потребни хранливи состојки (пред се – протеини, масти и јаглени хидрати).
# На дното јаглените хидрати во форма на леб, овес, леќа, овошје и зеленчук. Тоа е затоа што јаглените хидрати се вреден извор на енергија, бидејќи нашата работа е поврзана со висока потрошувачка на енергија и физички напор. Тие се присутни во секој оброк.
# Потоа следи храната која содржи протеини. Тука спаѓаат белото пилешко месо, посната риба, млечни производи до 2% масленост. Храната која е богата со протеини е првенствено потребна за изградба на силни мускули.
# Најмалку од се во оброкот на балерините се присутни мастите, но тие се од суштинско значење во секојдневната исхрана поради еластичноста на лигаментите. Ние ги користиме растителни масти (во подготовката на салата) и неколку пати неделно, морска риба, богата со протеини.
СО ШТО СЕ ХРАНАТ БАЛЕРИНИТЕ И КАКО ГИ НАМАЛУВААТ КИЛОГРАМИТЕ?
Во диетата на балерините постојат ограничувања, како и во било која друга диета. Прво од оброците ги исфрламе сите производи кои придонесуваат за зголемување на телесната тежина (или придонесуваат за задржување на течности во организмот или добивање на масти). Од менито се безмилосно исфрлени: шеќер, сол, прашок за печиво и полу преработени производи, маринирани и сувомесни производи. Потребната сол ја добиваме од сокот од лимон и квалитетен соја сос. Употребата на алкохолни и безалкохолни пијалаци е забранета, бидејќи негативно влијае не само на фигурата, туку исто така и на мускулниот тонус.
Сепак, постојат исклучоци. На пример, пред концертот, некои балерини јадат малку темно чоколадо. Таа има способност за многу брзо време да даде енергија.
БАЛЕТСКИ ПОЈАДОК
Балерините се добро запознаени со основите на физиолошките закони, затоа секое утро ние започнуваме со богат, високо квалитетен појадок. Ова се должи на фактот дека во утринските часови метаболизмот кулминира, а во вечерните часови е многу помал. Балерините се способни да го адаптираат начинот на исхрана според физиолошките карактеристики на организмот. За појадок можеме да си дозволиме најкалорични јадења кои прават да се чувствувате сити до средината на денот (до ручекот).
БАЛЕТСКИ РУЧЕК
Ручекот е уште една важна компонента во начинот на правилна исхрана на балерините. За одржување на формата, јадеме мали порции, но јадеме често. Просечниот број на оброци е – најмалку пет оброци дневно. Тоа придонесува за подобро варење на храната и отсуство на акутна глад. На тој начин ја исклучуваме можноста од прејадување и добивање вишок на килограми.
ДАЛИ БАЛЕРИНИТЕ ЈАДАТ ПОСЛЕ 18:00 ЧАСОТ?
Многумина ги восхитува фактот дека познатото правило “не јадете после шест” не се однесува и на балерините . Тоа има врска со особеностите на нашата напорна
работа. Повеќето балетски спектакли се одржуваат во вечерните часови, затоа освежувањето по работа за нас е задолжителен и природен процес. Во спротивно тоа би било кривично дело против сопствената фигура. Ако организмот не добие награда за својата работа во форма на хранливи материи, тој може да се префрли на штедење на енергија. Во овој случај, тоа го забавува метаболизмот на организмот, а мастите почнуваат да се акумулираат во случај на глад.
Вечерата на балерините е многу лесна. Најчесто се состои од парче варена или пржена риба и салата од зеленчук.
Мала тајна во исхраната на балерините
Професијата нè обврзува секогаш да бидеме во одлична физичка форма, полни со сила и енергија. Без тоа кариерата на една балерина е невозможна. Меѓутоа, да се добијат сите неопходни материи (минерали и витамини) од диеталниот оброк на исхрана практично е невозможно. Затоа балерините користат витамински препарати кои им се пропишани од страна на лекар,на секоја балерина поединечно.
ДИЕТАЛНО МЕНИ НА БАЛЕРИНИТЕ
8:00-08:30 – првиот појадок
Сирење со намалени маснотии (четвртина парче) со свежи јагоди. Каша, варена на вода. Леб, парче сирење, чај или кафе без шеќер.
околу 11.00 – втор појадок
1-1,5 чаши ниско калоричен природен јогурт, една чаша свежо исцеден сок од портокал или зелен чај, едно јаболко.
14.00 – Ручек
Лесна супа од зеленчук или 100 грама варен ориз / леќа со мало парче печено бело пилешко месо, салата од свеж зеленчук.
17:00-17:30 – помеѓу оброк
Едно јаболко, леб, парче сирење, зелен чај, малку темно чоколадо.
Ужина (во зависност од тоа кога спектаклот завршува)
Варена или печена риба, салата од зеленчук или 100 грама динстан зеленчук (модар патлиџан, зелка и друг зеленчук).