Дали на жените им треба повеќе сон отколку на мажите? Зошто е тоа така??!

Дали некогаш се будиш наутро и сакаш да имаш уште еден час за спиење? Дали лежиш буден во текот на ноќта гледајќи во будилникот и пресметуваш уште колку часови спиење имаш и како брзо да заспиеш во длабок сон? Тоа го прават сите и недоволното спиење и несоницата предизвикуваат некои сериозни здравствени проблеми, особено за жените.

Зошто на жените им треба повеќе сон отколку на мажите?
Истражувачите од Универзитетот Дјук откриле дека недоволното спиење е поврзано со поголеми психолошки проблеми и повисоки нивоа на биомаркери поврзани со зголемен ризик од срцеви заболувања и дијабетес тип 2. Она што беше интересно е како овие проблеми се значително посилни кај жените отколку кај мажите. Па зошто на жените им треба повеќе спиење? Во минатото, повеќето студии за спиење се вртат околу мажите, иако жените имаат двојно поголеми шанси за проблеми со нивниот сон. Едвард Суарез, главен автор на студијата, изјави за резултатите: „Откривме дека за жените, сиромавиот сон е силно поврзан со високи нивоа на психолошко пореметување и поголеми чувства на непријателство, депресија и гнев. Спротивно на тоа, овие чувства не биле поврзани со истиот степен на нарушување на спиењето кај мажите“. За секоја возрасна личност потребни се 7-8 часа за нормален сон, но жените имаат одредени недостатоци кои го отежнуваат проблемот. Многу жени сметаат дека е тешко да спијат за време на бременоста и тоа продолжува дури и после тоа, како што често во текот на ноќта се грижат за своето бебе. На други жени може да им биде тешко да спијат поради хормоналните промени предизвикани од менопаузата и симптомите што ги презентира.

Како да паднеме во длабок сон
Ако имате проблеми да заспиете, немој само да се потпрете на зјапање во таванот, ниту да броите овци за да спиете. Постојат работи кои можете да ги направите за да ви го олеснат телото и умот и да бидат подготвени за спиење, со што полесно ќе заспиете од кога било. Еве листа на работи што треба да ги пробате следниот пат кога ќе се мачите со несоница.

Развијте рутина
Ние можеме да ги обучуваме нашите тела да почнат да се подготвуваат за креветот пред да облечеме пижами. Прво, бидете сигурни дека се будите и заспивате во исто време. Додека спиеме за време на викендот може да се чувствуваме добро, но тоа всушност може да го расипе нашиот внатрешен часовник.

Вежбајте
Студиите сугерираат дека луѓето кои вежбаат 3-4 пати неделно имаат многу помалку проблеми за заспивање отколку оние кои немаат физичка активност. Тие исто така пријавиле помалку депресивни симптоми и имаат повисоки нивоа на енергија во текот на денот.

Промена на начинот на исхрана
Погрижете се да не консумирате храна со кофеин во попладневните часови. Не вечерајте многу и тешка храна за варење и јадете најмалку 3 часа пред спиење.

Стоп за цигарите
Истражувањата покажаа дека луѓето кои пушат се уморни во текот на денот без разлика колку спиеле. Плус, цигарите се штетни!

Исклучете ги електронските уреди
Истражувањето на Националната фондација за спиење откри дека речиси сите учесници користеле некој вид на електроника, како телевизија, компјутер, видео играи или мобилен телефон, во последниот час пред спиење. Синото светло што се емитира од овие уреди го стимулира нашиот мозок, што го отежнува за нас да се смириме и да заспиеме. Нема електроника најмалку еден час пред спиење.

Одржување температура
Секогаш е поубаво да се спие во поладна просторија.

Креветите се за спиење
Важно е да ја поврзете вашата спална соба со нешто мирно и спокојно. Затоа обидете се да ги држите телевизорите, компјутерите, работата или што било друго што може  стресно надвор од собата за спиење. И нема јадење во собате каде што се спие!