Дали хроничниот умор е знак за некој недостаток во вашето тело?

Хроничниот умор може да е причинет од многу фактори. Покрај редовната исцрпеност може и да биде знак дека на вашето тело му недостасува нешто особено ако сте во зрела возраст.

Дали некогаш сте размислувале за тоа што се случува во Вашето тело и Вашите клетки кога се чувствувате полни со енергија или пак сте уморни?

Едно е сигурно, а тоа е дека нашите клетки работат напорно и непрестано дури и во најисцрпувачките моменти: тие согоруваат и складираат енергија, се формираат градбени елементи, се произведуваат ензими, протеини и масни киселини.

За оваа исклучителна работа е есенцијално присуството на некои молекули, како коензим Q10.

Оваа мала молекула е витална за нашето здравје, не само што учествува во изградба на резервите на енергија, туку во исто време е и моќен антиоксидант кој ги заштитува клетките.Од една страна како моќен антиоксидант ги намалува ефектите од слободните радикали, штитејки ја секоја клетка, процесите на делба и незаситените масни киселини и на тој начин го одложува стареењето.

Од друга страна, што е уште поважно, ја подобрува циркулацијата, срцевото здравје и функција и ги штити крвните садови.

Коензимот Q10  учествува во метаболизмот на нашите клетки, а за органите кои постојано напорно работат како црниот дроб и срцето, во секој момент е неопходна соодветна количина на Q10.

Според студиите на лица кои страдаат од висок крвен притисок, дневна доза од 30 мг коензим Q10 ги редуцира најзначајните ризик фактори за појава на артериосклероза, го намалува високиот крвен притисок, го намалува нивото на ЛДЛ холестеролот во крвта, а го зголемува ХДЛ холестеролот кој има заштитна улога.

Истражувања:

За среќа коензимот Q10 може да помогне не само во превенцијата, туку има улога и во третманот на веќе постоечките проблеми.

Истражувањата докажаа дека дневна доза од 30 мг коензим Q10 почнувајки од  претрпен инфарктот, значајно го подобриле закрепнувањето и го намалиле ризикот за наредни срцеви проблеми како повторен инфаркт,  и зачестена аритмија типична кај лица кои претрпеле срцеви удари.

Резултатите се одлични и кај лица кои страдаат од хронична срцева инсуфициенција. Тие се следени во период од 1 година, со дневен внес на коензим Q10 во доза од 30мг. Во тие случаи честотата на белодробен едем и кардијална астма кои ја пратат срцевата инсуфициенција биле значајно намалени.

Q10 може да учествува не само во срцевото здравје, туку и во зачувувањето на менталните способности. На пример, било забележано дека покачена доза на Q10 во период од 16 месеци значајно ја подобрила состојбата кај лица ко страдаат од Паркинсонова болест.

Исто така неколку истражувања покажаа дека делува одлично на борбата против мигрената и доза од 30 мг на ден, ги намалува нападите на мигрена.

Исто така доколку имате зголемена физичка активност или живеете стресно, а и сте веќе зрела личност следете ги сигналите на Вашето тело и додадете коензимот редовно во вашата исхрана.

Нарачај веднаш на телефонкиот број (02) 3218-821
Секој работен ден од 8:30 до 15:30 часот.

или нарачајте онлајн: https://alfalab.mk/proizvodi/q10/
(Достава до домашна адреса со брза пошта)

NATURE ESSENTIAL – КОЕНЗИМ Q10 можеш да го набавиш во Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети… во дрогериите на Cosmo и dm и во сите подобро снабдени аптеки.