Вкусен турски ќебап со прекрасен мирис и неодолив вкус. Подготовката е брза и едноставна и е вкус за вистински гурмани.
Состојки:
- 1 кг. јагнешко месо
- 4 лажици маргарин
- 500 гр. ситен кромид
- 150 гр. грашок
- 1 модар патлиџан
- 2 компира
- 2 моркова
- 50 гр. бамии
- 1/2 китка копар
- сол
- црн пипер
Начин на подготовка:
Во грне го ставаме месото исечено на коцки. Потоа редиме 1/3 од доматите (исечкани на парчиња), половина од грашокот, морковите (исечени на кратки по должина), модрите патлиџани (исецкан на четвртинки), кромидот (излупен исечкан на парчиња), 1/3 домат, пиперките (исчистени од семки), компир (исечкан на крукчиња), бамии, остатокот од доматите. Посолуваме, забиберуваме и го додаваме исечканиот копар. Додаваме маргарин и половина чаша вода. Го поклопуваме и го вариме 2 часа на тивок оган.Се служи топло со салата или златна мешавина .
Добар апетит!