9 интересни факти за кафето

Некои го обожуваат наутро, некои навечер. Некои го пијат со млеко, некои без. Некои го сакаат благо, а некои горко. Во секој случај, еликсирот на будноста има многу имиња и многу богати вкусови. Еве 10 интересни факти за кафето кои можеби не сте ги знаеле

  • Во светот сѐ консумираат околу 2.25 билиони шолји кафе дневно.
  • Кафето е втората највредна трговска суровина, веднаш по петролејот.
  • Кафето има најголем ефект ако се консумира наутро меѓу 9 и 11 часот

c2d0522e537c2894640278cb1c7e5b2c

  • Во Кореа и Јапонија има кафетерии наречени Cat Café каде можете да пиете кафе и да се дружите со многу мачиња со часови.
  • Инстант кафето е измислено од човек по име George Washington околу 1910та.
  • Една шолја кафе дневно значително го подобрува крвотокот

Coffee-Please

  • Во Франција, има продавница за кафе, каде ако не речете „добар ден“ и „благодарам“, кафето ќе ве чини поскапо
  • Во Њу Јорк се пие 7 пати повеќе кафе од било кој друг град.
  • Ако викате гласно 8 години, 7 месеци и 6 дена, ќе произведете доволно енергија за да загреете една шолја кафе

tumblr_lpvxzwUq2n1qcna68o1_500