7 големи придобивки од вежбање надвор оваа зима

Да се соочиме, тешко е да најдете мотивација за вежбање надвор овие денови. За време на работната недела, понекогаш и двете нозе се преморени од нашите секојдневни обврски. И покрај тоа што сонцето во викендот е добредојдено, сепак не прави многу за да ја загрее нашата зимска околина. Но, пред да го фрлите пешкирот и да се ограничите себеси во преполна, загушлива сала во следните неколку месеци, можеби сепак вреди да размислите за идејата за вежбање во зимски услови.

Вежбачите често се загрижени за опасностите по внатрешната безбедност кои доаѓаат заедно со студената пот, но има и изненадувачки малку за што да се грижите. Едноставно облечете се соодветно со доволно слоевита облека направена од ткаенина отпорна на влага која ќе го одржува телото со здрава температура и да функционира во исто време на ист начин како што би функционирало во било која друга вежба. Секако, еден лизгав миг на ледената патека може да доведе до повреда, но посредните (и потенцијално и несмасна) моменти настрана, вежбањето надвор во текот на зимскиот период, всушност, може да ги зголеми придобивките кои не можат да се постигне толку ефикасно на друго место.

Ако може да се извлече од седење пред каминот, ќе ги искористите овие седум бонус придобивки од потење во ладно време, а може дури и да ги засакате.

Ќе согорувате повеќе калории

Како што телото работи понапорно да ја регулира телесната температура меѓу елементите, ќе согорите повеќе калории за време на зимското вежбање во споредба со вежбите спроведени во затворен простор. Додека согорувањето на калории варира со телесна маса на секој човек и екстремноста на температурата, може да биде добар морален засилувач (особено околу празниците кога се консумира многу храна) за да бидете повеќе наградени од вашето потење.

heartrate_01-610x360

Ќе го зајакнете срцето.

Ладното време, исто така, предизвикува срцето да работи понапорно за да дистрибуира крв низ телото. За едно нездраво срце кое се бори со дополнителен стрес, овој процес може да ги засили болеста и повредите. Но, редовното вежбање со кардиоваскуларни издржливост може да ги направи нивните срцеви мускули уште посилни во овие студени временски услови, подготвувајќи го подобро телото за повеќе напорни вежби во иднина – да не ги спомнуваме другите вежби против стресови.

Ќе пиете повеќе вода.

Да останете хидриран е еден од најважните фактори во минимизирање на опасностите од вежбање на ладно време. Телото продолжува да се поти, но потта испарува побрзо на ладен, сув воздух,  да изгледа како телото да губи помалку вода. Пиењето на вода пред, за време и по вежба во ладно време помага во одржување на врвната ефикасност, го штити организмот од повреди и ќе го одржи топол од почеток до крај. Не чекајте да ожеднете за да се хидрирате!

da-mo-161

Ќе бидете толерантни со елементите на замрзнување.

Можеби ќе чувствувате болка кога ќе се почнете со првите вежби надвор во зимската сезона, но остатокот ќе ве увери дека со текот на времето, тоа ќе биде полесно. Според главниот тренер на асоцијацијата на тркачи на Њујорк Џон Хонеркамп, важно е да ги прилагодите вашите очекувања, како што се аклиматизирате наместо да притиснете за вашите типични, умерени перформанси во овие временски услови. Обрнете посебно внимание на напорот кој го вложувате, наместо да притискате одредено време, со далечина или други перформанси, обидете се да уживате во вежбата.

Ќе се сетите на важноста на рутините на загревање и ладење.

Правилните движења за загревање и ладење се од клучно значење за одржување на телото во врвна фитнес форма, но тие стануваат уште поважни, кога надвор е ладно. Одржување на телото лежерно, загреано и топло за студената вежба може да помогне во спречување на болни извртувања, исчашувања, кинење на мускулни влакна и други повреди. Зимското вежбање ќе ве охрабри да останете професионалец кога станува збор за рутините за целосно загревање и ладење, да ја задржите вашата внатрешна телесна температура покачена, а подоцна да ги намалите непотребните стегања предизвикани од студениот воздух.

101483812_0

Ќе добиете доза на витамин Д.

Секако, можеби ќе биде ладно, но тоа не значи дека екстра изложување на сонце нема да ве снабди со истите критични хранливи материи, како што тоа го прави во текот на топлите делови од годината. Релативната придобивка исто така, повеќе се чувствува во зимскиот период, бидејќи износот на природна светлина е веќе ограничен. Само, не заборавајте да ги носите очилата за сонце ( дури и кога е многу ладно) откако кожата ќе биде изложена 10 до 15 минути.

Ќе се почувствувате посреќни и со повеќе енергија.

Вежбата во студено време , исто така, има способност да го подобри своето расположение, благодарение на недостаток на влажноста (што создава чувство на тежок воздух во летните месеци), како и стимулирачкиот аспект на студот. Како што телото работи понапорно да остане топло, количината на произведени ендофрини исто така, се зголемува, оставајќи ве со силно чувство на среќа и леснотија по вежба на ладно.