4 природни начини за да се справиш со анксиозноста пред да ти го уништи животот

Ако се бориш со анксиозноста и мислиш дека си потполно сам, знај дека си грешка.  Проценето е дека во светот околу 260 милиони луѓе страдаат од анксиозност.  Од тука се наметнува и прашањето дали анксиозноста е новата скриена пандемија?

Можеби е, можеби не е, но најбитното нешто е да преземеш нешто за и ти да почнеш да живееш посмирен и посреќен живот.

Неповторлива понуда на Vitamin C Serum за 590 ден. + Подарок CLINOX

ЗА ДА НАПРАВИТЕ НАРАЧКА КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Анксиозноста е трогателна состојба која може да го зафати секое поле од животот на еден човек и потполно да го уништи квалитетот на живеењето.

Кога ќе се активира, лицето кое пати од анксиозност ја губи моќта да размислува трезвено и почнува да се чувствува беспомошно.

Некој кој пати од анксиозност може да има толку силни симптоми, што може да одлучи комплетно да избегнува одредени ситуации само за да избегне нов анксиозен напад.

Симптомите може да се јават било кога, и не ни мора да се врзани со специфичен настан и токму затоа понекогаш е невозможно да се избегнат.

Но , без оглед колку и да се непријатни, добрата вест е што анксиозноста може да се третира и луѓето можат да научат како да се справуваат со своите симптоми за да не им пречат во секојдневниот живот.

За анксиозноста да биде поподнослива, најчесто се советува разговор со психолог, за да му помогне на пациентот да ги препознае своите тригери и за да развие успешни стратегии за справување со нив.

Колку побрзо луѓето со анксиозност добијат поддршка, толку е поголема шансата да се опорават.

Еве 4 природни начини за справување со анксиозноста:

Јади колку што можеш поздраво

Што ставаш во својот стомак многу може да влијае врз твоето расположение. Затоа бирај мудро! Зелениот лиснат зеленчук, здравите масти, авокадо или кокосово масло, семки, легуминози, органски меса, сите тие се одличен избор за справување со анксиозноста на природен начин!

 Одбери спорт и спортувај редовно

Според повеќето научни судии, редовната физичка активност може да е природна форма на лек и дури да ги намали симптомите на анксиозноста или на некој друг медицински проблем како што е на пример депресијата. При секоја физичка активност нашето тело лачи ендорфини кои го подигаат расположението и ги намалуваат стресот и анксиозноста.

Биди присутен во моментот и почни да медитираш

Медитацијата и практикувањето на „мајндфулнес“ или да се биде присутен во сегашниот момент, се многу корисни алатки за справување со анксиозноста. И вистина е дека не секогаш ние имаме контрола врз одвивањето на ситуациите, но можеме свесно, и тоа во сегашниот момент, да го промениме нашиот емотивен одговор кон нив.

Контролирај ги емоциите

Во борбата со анксиозноста, многу важно е свесно да се контролираат емоциите и кога ќе дојде до анксиозен напад свесно да се обиде човек да остане смирен. Да обрати внимание кон она што се случува во неговото тело и да си ги препознае емоциите. Физичките симптоми не можеме секогаш да ги контролираме, но и тоа како можеме да го контролираме нашиот емотивен одговор кон нив. На тој начин  свесно ќе ја сопреме анксиозноста пред да ни го обземе целиот наш живот и значително да го намали неговиот квалитет.

Ако нешто успева да ја спречи, контролира и намали анксиозноста тоа е минералот магнезиум и витаминот Б6. Всушност, недостигот на овие две може да поттикне анксиозност. Не грижете се ако задоцнивте, решението се вика Dr. Viton Magnezan B6. 

Зошто токму Dr. Viton Magnezan B6? Причини има многу, но ајде да започнеме со лесната и практична употреба која подразбира една таблетка дневно во која се здружение овие вечни пријатели. Во поглед на ефектот, добро е да знаете дека магнезиумот ги опушта мускулите така што ја зголемува функцијата на главниот инхибиторен невротрансмитер или гама-аминобутирна киселина. 

Ниското ниво на гама-аминобутирна киселина се поврзува со анксиозност и депресија, па земањето магнезиум е проверен начин да се поттикне нејзината продукција. Студијата во која учествувале 126 луѓе со симптоми на депресија покажала дека магнезиумот во облик на суплемент е ефективен во лекувањето на лесна до умерена депресија.

Витаминот Б6 учествува во невротрансмитерските процеси кои им дозволуваат на нервните клетки и мозокот да комуницираат меѓусебно. Во комбинација со магнезиум мозокот ќе биде повеќе од остар.

Одбери Dr. Viton – Магнезан Б6!

Dr. Viton – Магнезан Б6 можете да го нарачате онлајн:
https://alfalab.mk/proizvodi/magnezan-b6

Dr. Viton – Магнезан Б6 може да го набавите во аптеките на: Еурофарм, Виола, Плус Фарма, Галениум, Бети, Зегин… во дрогериите на ДМ-дрогерии и Cosmo – Tinex и сите подобро снабдени аптеки.

Или на телефонскиот број: 02 3218 821
Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот
(Достава до домашна адреса со брза пошта)