13 благодети од најмоќната алга – СПИРУЛИНА

1. Лесно сварлива : Поопширното испитување на спирулината откри дека оваа спирално обликувана сино – зелена алга имаше потенки клеточните ѕидови или целулоза во споредба со своите билни сродници. Исто така, клеточниот ѕид е составен од мукополисахариди, кои се сложени шеќери. Така, дури и клеточниот ѕид во спирулината може да се свари, за разлика од целулоза во растенијата. Спирулината исто така е корисна за пробиотичката бактерии, како Лактобацилус (Lactobacillus), кои живеат во внатрешноста на нашиот дигестивен систем.

2. Го намалува холестеролот : Спирулината е корисна во намалувањето на нивото на холестерол во серумот и го подигнува „ХДЛ“ (висока густ липопротеин), или “добрите”нивоа на холестерол. Присуството на гама-линоленска киселина во спирулината го забрзува намалувањето на холестерол во серумот.

3. Заштита против труење со жива : Труењето со жива е загрижувачко за повеќето животни, вклучително и човекот. Неорганските концентрации на жива се наоѓаат претежно во бубрезите, а тие воедно се и најтешко погодени органи. Истражувањата покажаа дека спирулината значително ги намалува нивоата на живиниот хлорид – поврзана токсичност и оштетувања на бубрезите предизвикани од токсичност кај глувците.

4. Имуномодулаторни својства : Разни студии на спирулината, ги открија нејзините имуномодулаторни својства. Овие имуномодулаторни својства вклучуваат репродукција на коскената срж, тимусот и раст на слезината, зголемување на бројот на белите крвни зрнца, како и зголемување на бројот на лимфоцити.

5. Зголемување на црвени крвни зрнца : Покрај подобрување на имунолошкиот систем, спирулината, исто така, може да биде ефективна во подобрување на црвени крвни зрнца. Една студија спроведена на повозрасни граѓани, откри дека по 12 недели од употреба на спирулината, бројот на нивните црвени крвни зрнца и нивото на хемоглобинот значително се зголемило.

6. Антимикробни својства : Екстрактите од спирулина имаат антимикробни својства. Екстрактите од спирулина беа успешно тестирани против вируси кои влијаат како на луѓето, така и на мајмуните. Вируси како херпес симплекс, вирусот на грип, вирусот на мали сипаници, вирус на заушки, човечки цитомегаловирус и конечно ХИВ-1 вирусите, биле опсежно контролирани. Сега, екстрактите од спирулина се сметаат како лек за ХИВ-позитивните пациенти, така што тие можат да живеат подолг живот.

7. Контрола на канцерот : Спирулината е најбогатиот растителен извор на бета-каротен и фикоцијанин. Овие биохемикалии поседуваат анти-канцерогени својства. Истражувачите веруваат дека фикоцијанин може да ги исчисти ДНК-штетните токсини како што се пероксин-нитрит и може да помогне во контролирање на клетките на ракот. Спирулината исто така има значителна улога во контролирањето на ракот на црниот дроб.

8. Анти-воспалителни својства : Регуларната употреба на спирулината, го намалува воспалението. Неодамнешните научни студии го покажуваат овој факт. Кога на артритичните лабораториски глувци им беа дадени екстрактите од спирулина, воспалението на артритис беше намален на значително ниво во споредба со други  животни кои беа под контрола.

9. Заштита на црниот дроб : Билипротеинот фикоцијанин кој се наоѓа во спирулината поседува заштитни својства за црниот дроб. Истражувањата покажаа дека ефектите на црниот дроб, кога претходно биле третирани со хепатотоксични хемикалии како што се јаглерод тетрахлорид, биле сведени на значителен степен. Оваа студија покажа дека помага во заштита на клетките на црниот дроб од токсични оштетувања.

10. Ја намалува токсичноста кај бубрезите при хемотерапија : Додека сте подложени на третман за рак, лекарите може да сугерираат хемотерапија. Цисплатинот е хемотерапевтски агенс кои се користи во хемотерапија, кој може да предизвика таложење на отрови во бубрезите. Внесувањето на спирулината ги намалува несаканите ефекти предизвикани од цисплатинот.

11. Ја намалува исхемијата : Истражувањата покажуваат дека спирулината помага во намалување на исхемија, состојба во која снабдувањето со крв за ткивата станува ограничено.

12. Ја контролира бронхијалната астма : Спирулината е исто така корисна за контрола на бронхијална астма. Истражувањата покажаа дека земање на 1 грам дневно може да има речиси еднаков ефект врз бронхијалната астма како и лековите. Ова е вистина, во случај на лесна и умерена астма.

13. Снабдување со антиоксиданси : Спирулината е добар извор на антиоксиданси, како што се фикоцијанин, кој им помага во инхибиција на COX2, хидроксил, пероксил и слободните радикали.