Здравје од маслото од пченични 'ркулци

Има многу придобивки од масло од пченични ‘ркулци. Многу се корисни за кожата. Се борат против стареење на кожата и го потпомагаат здравјето на кожата, преку подобрување на циркулацијата на крвта. Различните хранливи состојки кои се присутни во маслото, го подобрува имунолошкиот и нервниот систем …

Маслото од пченични  ‘ркулци е нерафинирано масло, кое се добива од никулецот на јадрото од пченица. Ова масло го има најбогатиот извор на витамин Е од било кое друго растително масло. Исто така, содржи големи количества на витамин А и витамин Д, богато е со протеини и лецитин. Тоа е многу популарно за надворешно нанесување, поради неговата корисни ефекти врз кожата. Затоа, ова масло се повеќе наоѓа свое место во производство на производи за нега на кожата. Другите предности на маслото од пченични никулци ги вклучуваат антиоксидантните својства и неговиот ефект во зајакнување на имунолошкиот систем и обновување на целокупното здравје.

Што е маслото од пченични  ‘ркулци?

Добиено од ембрионот или јадрото на пченичното зрно, маслото од пченични никулци е растворливо природно масло со светло жолта боја. Затоа што е нерафинирано масло, има густ состав и силна арома. Иако  ‘ркулци на пченицата формира само 3% од тежината на пченичното жито, придобивките од пченичните  ‘ркулци произлегуваат од фактот дека содржат речиси 25% од вкупниот број на протеини, витамини и минерали од пченичното зрно. Тоа е многу чувствително масло што има тенденција да се разградува, доколку не се чува со нега. Треба да се чува подалеку од високи температури, бидејќи ако бидат изложени на екстремни температури, тоа може да се расипе. Сепак, ако се чуваат правилно, рокот на траење на маслото од пченичните  ‘ркулци може да биде продолжен до неколку месеци.

Придобивки

Ако се прашувате за што е добро маслото од пченични  ‘ркулци, разгледајте ги следниве придобивки :

– Едно од придобивките на ова масло е лекувањето на кожни заболувања, како псоријаза и егзема. Ефикасно ги лекува изгорениците и чиревите на кожата. Кога се нанесува надворешно, многу е корисно за сувата кожа.

– Маслото од пченични  ‘ркулци е корисно за општата здравствена состојба на кожата, бидејќи кога се користи надворешно ја подобрува циркулацијата на крвта во кожата. Исто така им помага на клетките на кожата кои биле  оштетени поради жегата на сонцето. Тие, исто така се борат со надворешни услови како дерматитис и ги намалува лузните.

Здравствени придобивки од ова масло го вклучува подобрувањето на целокупната работа на срцето. Истражувањето покажа корисни ефекти на октакосанол (octacosanol) и посебно поликосанол (policosanol) во подобрување на кардиоваскуларните функции. Поликасанолот е ефективен во контролирање на создавање на холестерол од црниот дроб. Се верува дека го подигнува нивото на “добриот” холестерол и го намалува оној на “лошиот” холестерол.

– Маслото од пченични  ‘ркулци е познато по своите антиоксидантни својства. Тоа значи дека и помага на кожата да ги одбие знаците на стареење. Ова е веројатно, таа причина зошто се додава кон другите зрнести масла. Сепак, тоа се користи во помали количества за да се подготви мешавината, бидејќи содржи  високи количества хранлива вредност.

– Линолејската киселина, олеинско – палмитински стеаринска масни киселини се есенцијалните масни киселини присутни во маслото од пченични никулци. Овие етерични масла не можат да бидат произведени од страна на телото. Затоа тие треба да бидат земени преку надворешна употреба, бидејќи тие го подобруваат имунолошкиот и нервниот систем и помагаат во здрав клеточен раст и регенерација.

– Маслото од пченични никулци е особено богато со низата заситен примарен алкохол наречен октакосанол (octacosanol). Ова соединение беше обелоденето од страна на некои спортисти во 1960 година, за да ги подобрат своите перформанси. Особено октакосанолот се верува дека ја зголемува издржливоста и мускулната сила кај спортските лица. Иако нема многу научни докази за неговите корисни ефекти во подобрување на фитнесот или атлетските перформанси, некои студии покажаа дека октакосанол (octacosanol) и поликосанол (policosanol) предизвикуваат благи подобрувања во времето за реакција.

Кликни за повеќе информации

ПРОДАЖНИ МЕСТА: Во сите аптеки на ЕУРОФАРМ и Марвик – Продавници за здрава храна.

НАРАЧКИ НА ТЕЛЕФОН: 02 3218 821