Врската помеѓу инфекција на уринарниот тракт (УТИ) и секс

Еден од начините на кој жените добиваат инфекции на уринарниот тракт е со сексот. Но, тоа не значи дека треба да апстинирате од секс за да ги спречите инфекции.

Инфекција на уринарниот тракт (УТИ) може да ја добие секој – дури и бебињата. Но, возрасните жени имаат тенденција да се инфицираат со УТИ и придружните непријатни симптоми – како болно мокрење, ниски стомачни грчеви и болки во половината – повеќе од било кој друг. Всушност, жените 10 пати почесто ја добиваат оваа инфекција на уринарниот тракт од мажите, а една од пет жени ќе имаат УТИ во одреден момент од својот живот.

Зошто се жените повеќе склони кон УТИ не е целосно откриено, но експертите го знаат начинот на кој телото на жената создава совршени услови за бактериите да влезат во уринарниот тракт. На мочниот канал, кој е спроводникот преку кој урината излегува од телото од мочниот меур, е пократка кај жените отколку кај мажите. Така се создаваат услови побрзо и полесно бактериите да се инфилтрираат во мочниот меур. Женската уретра е поблиску до анусот, дозволувајќи им на тие бактерии за да стигнат побргу до мочниот канал.

Едно нешто што го зголемува ризикот на жената за добивање на УТИ уште повеќе? Сексуална активност.

Како е сексот поврзан со УТИ?

Сексот е честа причина за инфекција на уринарниот тракт кај жените поради тоа што сексуалниот однос воведува бактерии во уринарниот тракт на жената. За време на сексот, уретрата доаѓа во контакт со бактеријата од пределот на гениталиите и анусот, овозможувајќи им да влезат во уретрата, мочниот меур, а можно е на крајот и во бубрезите, и ќе резултира со инфекција.

Секогаш кога жената има секс, таа доаѓа во контакт со бактерии, и се става себеси во опасност од добивање инфекција. Со користење на дијафрагмата поради контрола на раѓањето го зголемува ризикот уште повеќе, бидејќи локацијата на дијафрагмата не му дозволува на мочниот меур целосно да се испразни – дозволувајќи им на урината и бактериите да се соберат. Спермицидите исто така, го зголемуваат ризикот од УТИ, при што се иритираат гениталиите при секс.

Голем ризик за да се добие уринарна инфекција е кога жената за прв пат ќе има секс со нов партнер. Зачестен секс го зголемува ризикот од развој на УТИ исто така, како и повеќе сексуални партнери.

Инфекциите на уринарниот тракт се нарекуваат „циститис на меден месец“ – циститис е друго име за инфекција на мочниот меур, бидејќи честиот секс често води кон инфекции.

Начини да ја спречите инфекција на уринарниот тракт поврзана со секс.

Не мора да престанете со секс за да ја спречите инфекцијата на уринарниот тракт Еве неколку чекори кои би можеле да ги преземете за да го намалите развојот на бактерии и да го намалат ризикот од добивање на инфекција на уринарниот тракт при секс :

  • Уринирајте пред секс, и веднаш по тоа.
  • Чистете ги вашите генитални и анални области пред и по секс.
  • Останете хидрирани и пијте многу вода. Ова ќе ви помогне да се ослободите од бактериите во вашиот уринарен тракт.
  • Не користете дијафрагма или спермициди како начин на контрацепција

Кај мажите исто така, може да се развијат инфекции на уринарниот тракт при секс, така што и тие исто така, треба секогаш темелно да ги исчистите гениталиите пред и по секс. Носење кондом, исто така, може да го намали ризикот од добивање на УТИ при секс.

Ако ги забележите симптомите на УТИ побарајте веднаш третман од вашиот лекар. Ако имате чести инфекции на уринарниот тракт, вашиот лекар ќе ви препише да земате антибиотици уште при првите симптоми.

Инфекциите на уринарниот тракт се многу чести, и за жал, при првото добивање ве става на уште поголем ризик да ги имате уште повеќе во иднина. Но, грижата за да се минимизираат бактериите што влегуваат во уринарниот тракт може да ви помогне да останете безбедни од болните инфекции на уринарниот тракт.