Вкусен домашен сос од домати кој го штити нашето тело од појава на рак на дебелото црево

Само мала дневна количина сос од домати може да има големо влијание на крвните садови. Според едно Израелско истражување, со исхрана богата со домати може да се намали ризикот од појава на рак на дебелото црево. 

Во спроведеното истражување, во исхраната на 56 пациенти кои биле заболени од канцер на дебелото црево 10 дена по ред им се додавале 30 милиграми ликопен и антиоксиданси, шао доматот ги содржи во големи количества. Крајниот резултат бил: растењето на хормонитe поврзани со напредувањето на ракот било значително забавено.

Научниците не се сигурни и се уште не успеале да докажат на кој начин антиоксидансот го спречува создавањето на тумори, но затоа од овие ефекти вие можете да имате корист, само со дневно консумирање на 40 милиграми ликопен.