Вистинска приказна: Зошто откажувањето од мобилен телефон за 44 дена го промени мојот живот ?

По особено тешка година, каде што вложив во неколку работи дојде до неочекуван крај и решив да се одморам и да го напуштам домот за шест неделно патување, да пишувам, размислам, да медитирам и излечам моите рани.

Пред да заминам, јас го исклучив мојот мобилен телефон. Всушност, го контактирав мојот оператор и ја откажав услугата. Нема е-мејл, нема СМС, а пораката на говорната пошта говореше со глас кој не ми припаѓа на мене, “Овој корисник не прима повици во ова време.” Никој не можеше ни порака да остави.

Сакав да се исклучам од надмоќната технологија. Секој е-мејл, текст или непланиран телефонски повик го чувствував како некој да ме влече по кошулата. Тоа беше само уште едно нешто со кое требаше да се справам и бев емоционално испразнет.

Street-Style-On-the-Phone-model-on-phone-640x427

Немав голем план за тоа како ова ќе се излезе, но знаев дека без мојот уред тоа ќе биде најдоброто место за почеток, за да изградам место за одмор. И така јас отидов. На 44 дена. Прво во Хонг Конг, а потоа во Бангкок, околу Камбоџа, Виетнам и назад во Тајланд.

Го имав мојот лаптоп и iPad-от, па имав пристап кон светот од кој се бев откажал, но јас бев внимателен за тоа што си го ветив. Како дел од овој живот, почнав да станувам во 5:00 наутро за да медитирам, пишувам, да се движам и да појадувам. Мојата утринска рутина траеше по неколку часа секој ден и често се случуваше да не го проверам е-мејлот до 10:00 часот.

Бидејќи имаше една 12-часовна временска разлика меѓу мене и моите врски во САД, ова значеше дека сите во САД го завршуваа нивниот работен ден во времето кога се најавив на мојот е-мејл. Сфатив дека нема никаква смисла да го проверувам мојот е-мејл до следниот ден. Во повеќето дена, излегував да ги истражувам неверојатните градови и прекрасните пејзажи кои сум ги посетил за прв пат.

И покрај големото чувство за слобода, научив неколку работи за себе и го сменив односот кон мојот уред и светот во целина. Мојата најголема лекција? Луѓето ќе почекаат. Јас се навикнав да си го проверувам мојот е-мејл веднаш откако ќе дојдев од часот по јога или откако ќе излезев од метрото се обидував да одам по 7-мата Авенија и веднаш да ги одговорам пораките.

Street-Style-On-the-Phone-anne-catherine-frey-crepe-streetpeeper-640x431

Додека не бев ограничен, не бев толку итен со моите одговори, а јас не добив ниеден приговор или споменување поради тоа. Всушност, јас се повлеков на медитација за една недела, каде што немаше интернет. Ми требаше малку време за да надоместам кога се вратив на интернет, но никој го немаше спомнато моето заостанување со одговорот.

Ова ме води до втората точка, а тоа е дека во реалноста, постојат неколку нешта во животот кои се навистина итни. Ние слепо веруваме дека сè треба да се случи што побрзо -итноста на нашиот поврзан свет. Реалноста е, ако нема крв, најверојатно, може да почека.

Така ограничен, исто така, ми даде можност да погледнам во мојот живот без статусот кој мојот уред, всушност, го доби. Бев потсетен дека она што се случува пред мене е многу поинтересно отколку било кој уред. (Мислењето дека ми недостасувале толку многу богати детали од луѓето околу мене, бидејќи бев расеан од свет кој не беше таму пред мене!) Оваа промена во моето размислување ме направи многу инвентивен и присутен во сите мои комуникации.

Street-Style-On-the-Phone-fuck-off-phone-case-640x426

Во прилог на поголема присутност во мојата комуникација, исто така, станав почесто присутен внатре во себеси. Сум  патувал сам и иако имам запознаено многу прекрасни луѓе по патот,имав сам бев на многу оброци и поминав многу време сам со себе. Јас отсекогаш мислев дека се чувствувам пријатно во сопствената кожа, но вредноста на пријатното јадење насамо, седење без да бидам расеан од уред беше неверојатно ослободување и искуство.

По враќањето во Њујорк, јас се обидов да ги задржам корисни аспекти на меурот кој сум го создал во странство, да ја искористам намерно технологијата.

Еве некои од промените што продолжија по враќањето во Њујорк:

1.Додека јас го проверувам мојот смартфон неколку пати во текот на денот, јас одговарам на мејловите од мојот лаптоп.

На овој начин, мојот уред ме информира, но не ме поттикнува на акција. Наместо тоа, јас го користам како средство за проток на информациите, да се одржат датите во мојот календар и да слушам музика од подкасти во текот на целиот ден. Јас обично се вклучувам во е-мејл и комуникацијата на почетокот на работниот ден и уште еднаш кон крајот на денот.

2. Планирате рокови за одговори.

Денес јас одговарам на е-мејл кога времето и просторот ќе го дозволат тоа. Јас, исто така, ги закажувам моите повици кога јас сум на телефон, јас не правам мулти – таскинг,јас се фокусирам на она што го вели другата личност и на темите на кои сме фокусирани.

3. Ги ограничив бројот на профилите поврзани со мојот телефон.

Имам само еден е-мејл профил поврзана со мојот телефон. Тоа е мојот личен профил, оној во кој јас уживам. Другите се достапни преку мојот лаптоп, кои ги проверувам во закажани термини.

4. Го отфрлив телефонот надвор од мојот кревет.

Го полнам телефонот во бањата. Јас, исто така, не го проверувам телефонот ако се разбудам среде ноќ

5. Ги пишувам пораките кратки и со намера.

Се сеќавам дека целта на овие уреди да ги направат нашите животи полесни. Јас сега го користам мојот телефон да останам информиран, но во најголем дел комуницирам со минималистички пристап, кратки е-мејлови во врска со закажаните настани, кратки текстови и подолги периоди на музика, аудио книги и подкасти.

6. Закажувам термин за да бидам он-лајн, па дури и кога го користам мојот компјутер.

Ова ми помогна да се фокусирам на задачите кои се пред мене и јас веќе не се префрлувам помеѓу онлајн и офлајн го користам мојот компјутер.

Овие не се тешки и брзи правила, за мене тие го чуваат развитокот. Но, тие навистина ми помогна да создадам простор за размислување и да се исклучам, а тоа доведе до многу поголем мир и фокусирање.