Веган vs. вегетаријанец – разлики и факти

Размислуваш да се ткажеш од месо и да почнеш со вегетаријанска или веганска исхрана? Без разлика дали ќе престанеш да јадеш месо поради еколошки причини или за здравствени придобивки, овде ќе дознаеш интересни факти, разлики и придобивки.

Околу 5 проценти од популацијата во САД се вегетаријанци, а околу 2 проценти се вегани.  Но, кои се разликите помеѓу вегетаријанецот и веганот? Еве повеќе информации и погледнете ги здравствените придобивки од секоја од нив.

Што е вегетаријанец?
Вегетаријанците обично не јадат месо, живина или риба. Јадат вегетаријанска исхрана која се состои од овошје, зеленчук, зрна, јајца и млечни производи.

Што е веган?
Вегенската исхрана е слична на вегетаријанска, но веганите не јадат:
месо;
живина;
риба;
јајца;
млечни производи;

Кои се здравствените придобивки од вегетаријанска исхрана?
Вегетаријанска исхрана нуди здравствени придобивки, вклучувајќи и помал ризик од:
дебелина;
коронарна срцева болест;
висок крвен притисок;
дијабетес;
некои форми на рак;

Кои се здравствените придобивки од веганска исхрана?
Според американскиот журнал за клиничка исхрана, веганските диети може да содржат помали количини на заситени масти и повисоки количини на холестерол и диетални влакна, во споредба со вегетаријанската диета.
Веганите, исто така, имаат:
понизик крвен притисок;
помал ризик од срцеви заболувања;
понизок холестерол;
послаба става;

Од друга страна, веганите се изложени на ризик за некои хранливи недостатоци. Прашајте го вашиот лекар ако ви се потребни витамини или други додатоци.

Можете ли да добиете доволно протеини доколку сте вегетаријанец или веган?
Добивањето доволно протеини како вегетаријанец или веган е важно од повеќе причини. Според клинички истражувања, протеините помагаат да се одржува здраво:
кожата;
коските;
мускулите;
органите;

Здравите вегетаријански и вегански извори на протеини вклучуваат: тофу, леќа, грав, наут, путер од кикирики и бадеми.

Каде може да најдете вегетаријанска или веганска храна?
Обично можете да најдете многу здрави вегетаријански и вегански опции во која било продавница за здрава храна. Кога вечерате, обидете се да барате вегетаријанска и веганска кујна. Може да најдете повеќе опции во менијата во кинески, тајландски и индиски ресторани.