Трибулус – природен зајакнувач на тестостеронот кај мажите!

Сите луѓе сакаат подобар секс и повеќе интимност. Сепак, студијата од 1995 година направена од истражувачи на клиниката Мајо открила дека 25 проценти од мажите од 40 до 49 години веќе се загрижени за нивната сексуална способност. Во извештајот исто така е откриено дека како што се зголемува нивната возраст, така се зголемуваат и грижите околу сексуалното здравје и функција.

Околу 30 милиони мажи во исто време страдаат од одреден степен на машка еректилна дисфункција, но само 2.76 милиони посетиле лекар во 1997 година во однос на овој проблем.  Сексуалната дисфункција се однесува на разни болести, како што се недостаток на сексуална желба, тешкотии, неспособност да се постигне оргазам, проблеми со ерекцијата кај мажите, проблеми со подмачкување кај жените и болка за време на сексуалниот однос. Доколку сексуалната дисфункција не се третира, може да има огромни и негативни ефекти врз нечија самодоверба, здравје, брак, кариера и пријателства. Тоа може да биде знак за физички или емоционален проблем кој бара внимание … или само може да биде прашање за зголемување на нивото на хормони.

Андропауза … машката „менопауза“
Според Џонатан Рајт, автор на Максимизирајте ја вашата виталност и моќ – За мажи над 40, речиси сите мажи над 40 години имаат потреба од малку повеќе тестостерон, со цел да се задржи сè од здравјето на срцето до оптимистички став и длабок, квалитетен сон … бидејќи мажите искусуваат опаѓање на бројот на хормони, исто како што жените минуваат низ менопауза.

Ниското ниво на тестостерон може да резултира со многу симптоми, вклучувајќи:
Раздразливост
Недостаток на енергија, слабост
Внатрешни немири
Губење на способноста за концентрација
Недостаток на меморија
Намалена интелектуална агилност
Пасивни ставови
Мускулна атрофија
Високи нивоа на холестерол, триглицериди и гликоза
Висок крвен притисок
Зголемување на абдоминалните масти
Несоница

Докажан природен засилувач на тестостерон за мажи
Tribulus terrestris, латинското име за лов, доби популарност во изминатата деценија кај машките спортисти кои се обидуваат да оформат мускули со зголемување на производството на тестостерон. Студиите покажуваат дека Tribulus ја подобрува машката сексуална функција и задоволство. Tribulus terrestris природно расте во Северна и Јужна Америка, Австралија, Европа, Блискиот Исток и Африка. Се смета за штетна трева која расте покрај патиштата. Всушност, нејзините семиња се остри и доколку стапнеш, ќе те боли, а нејзините свежи листови се токсични за стоката, особено за овците, кога се консумираат во големи количини. Трибулусот се користи во традиционалната медицина за различни болести, вклучувајќи колика, главоболка, нервни нарушувања, запек и сексуална дисфункција.

Tribulus исто така помага и при други здравствени проблеми, меѓу кои:
го намалува нивото на холестерол
ги намалува триглицеридите
има антиоксидантни својства
го намалува нивото на шеќер во крвта
помага во лекувањето на хипертензија

На кој начин функционира?
Научниците од Институтот за хемиски фармацевтски истражувања во Софија, Бугарија, покажаа дека Tribulus може индиректно да ги зголеми нивоата на тестостерон преку зголемување на нивото на крвта на лутеинизирачкиот хормон (LH). ЛХ се произведува од страна на хипофизата и игра улога во регулирањето на производството на природен тестостерон и серумските нивоа со вклучување на природното производство на тестостерон кај луѓето.