Низок хемоглобин во крвта…

Замор и губење на енергијата
Заморот е многу чест симптом на анемија. Всушност, тоа е еден од првите знаци на здравствен проблем на луѓе кои доживуваат необјаснето губење на енергија и закажуваат преглед со својот лекар поради таа причина, а резултатот е недостаток на железо во крвта.

Забрзано срцебиење
Според истражувањата на Националниот институт за срцево белодробни и крвни заболувања (NHLBI), анемијата се оданочува на кардиоваскуларниот систем (и срцето) поради фактот што телото бара железо да произведува хемоглобин, суштинска супстанца која транспортира кислород од белите дробови до разни ткива и органи. Ова значи дека ако нивото на железото е ниско, доставувањето на кислород не функционира и органите страдаат.

Намалениот доток на кислород до ткивата и органите драматично влијае на кардиоваскуларниот систем и неговите мускулни ткива. Пациентите со анемија произведуваат драстично намален број на црвени крвни клетки, кои не содржат соодветен хемоглобин за транспорт на кислород во крвта. Недостатокот на кислородна крв резултира со екстремен замор, несоодветен доток на кислород од страна на кардиоваскуларниот систем и евентуално оштетување на органите на телото (т.е. мозокот и срцето).

Главоболка и недостаток на воздух
Освен чувствата на екстремен замор и мускулна слабост поради недостаток на крв богата со кислород, анемијата, исто така, може да предизвика главоболка, зашеметеност и отежнато дишење, особено ако ненадејно застанеш или имаш некој физички напор. За тешки анемии, ткивата и органите на телото немаат соодветна крв и кислород за да функционираат ефикасно. Долгорочно,  клетките на телото ќе почнат да умираат, состојба позната како исхемија.

Оние со тешка анемија или српеста анемија може да доживеат тешка исхемија поради блокиран проток на крв, особено во екстремитетите (т.е. нозете) и на крајот тоа резултира со ампутација на нозете. Тешка анемија, и кај пациенти со рак, најчестите симптоми на анемија се обично замор и недостаток на воздух.  Ова го отежнува одржувањето на вообичаените енергетски нивоа и активности и може да има многу негативни ефекти врз секојдневниот живот.

Вртоглавици
Вртоглавица, или чувство на ненадејна зашеметеност. Анемијата резултира со намалено или блокирано производство на црвени крвни клетки или хемоглобин, кој е одговорен за транспортот на кислород до основните ткива и органи. Кога снабдувањето со кислородна крв ќе го погоди телото, ќе покаже знаци на необјаснет замор, вртоглавица мускулна слабост, зголемен срцев ритам, бледа кожа, отежнато дишење или зашеметеност. Може да се појават и напади и конвулзии..

Бледа кожа
Бледата кожа е уште еден чест знак за анемија. Блед тен често укажува на намален проток на крв или пониско производство на црвени крвни клетки. Ненадејно блед тен треба веднаш да го привлече вниманието на твојот лекар, особено ако е индикација за анемија, состојба на крв која го намалува производството на црвени крвни клетки (и хемоглобин).

Бледата кожа е поретка кај пациенти со акутна анемија, која често се јавува со крвав тип на траума (т.е. повреда, операција или внатрешно крварење). Хронична (или постепена) анемија е многу почеста и настанува кога телото не произведува (или телото ги уништува црвените крвни клетки). Хроничната анемија може да се развие поради низа здравствени состојби, како што е хипотироидизам (несоодветен тироиден хормон), хронична бубрежна инсуфициенција и рак на коските.

Грчеви во нозете
Грчеви во нозете, особено при често за време на физичкиот напор, се уште еден чест симптом на анемија. Сепак, грчеви во нозете често се симптом кој лесно се поврзува со некои анемии, а други воопшто не се соочуваат со никакви симптоми. Пациентите со тешка анемија може да доживеат болни грчеви во грбот дури и додека се одмараат.

Пациентите со полесна анемија може да доживеат грчеви во грбот при одење, трчање или стоење подолго време. Меѓутоа, ако грчевите на нозете се придружени со други симптоми како отежнато дишење, вртоглавица, екстремен и необјаснет замор, мускулна слабост и блед тен, тогаш дефинитивно станува збор за анемија.

Несоница и синдром на немирни/нервозни нозе
Ако имаш проблеми со спиењето во текот на ноќта, постои можност за анемија. Според ирската студија од 2008 година насловена “Синдром на немирни нозе и нарушување на движењето на периодични екстремитети кај децата и адолесцентите”, објавена во списанието „Семинари за детска нега“, несоницата и другите тешкотии во спиењето (т.е. синдром на немирни нозе) се јавуваат кај деца и тинејџери , како и кај возрасни и постари лица поради недостаток на железо.

Студијата следеше група постари пациенти во ирската болница и утврди дека недостатокот на железо (многу случаи со анемија) предизвикува синдром на немирни нозе. Кога на пациентите им биле препишани додатоци на железо, симптомите на синдром на немирни нозе и несоницата биле значително намалени. Во студијата од 2002 година од Напал, исто така, беше откриено дека синдромот на немирни нозе е поврзан со нивото на железото, при што абнормалните количества железо често предизвикуваат синдром на немирни нозе и несоница. Истата студија покажала подобрување во нарушувањата на спиењето по пропишаната терапија со железо.

Тешкотии при концентрација
Хемоглобинот е протеин што носи кислород во црвените крвни зрнца. Недостатокот на хемоглобин влијае не само на производството на црвени крвни клетки и доставувањето на кислород во крвта во органите, мускулите и телесните ткива, туку влијае и на нашето расположение, нивото на енергија и способноста за донесување одлуки и концентрација ако есенцијалните витамини, минерали и хранливи материи (т.е. фолна киселина, железо и витамин Б12) потребни за да се направат црвени крвни клетки се ограничени. Кога на телото му недостасуваат овие витални хранливи материи, може да се појави анемија.

Расположението може да се влоши, при што пациентите чувствуваат екстремна раздразливост. Енергетските нивоа ќе се појават неочекувано, предизвикувајќи екстремен и необјаснет замор. Способноста за фокусирање, донесување одлуки и концентрирање може целосно да се намалат.

Доколку страдате од еден или повеќе од овие симптоми немојте да ги игнорирате… време е за Dr.Viton Bioferril
Bioferril е додаток во исхраната кој содржи микроенкапсулирано железо. Микроенкапсулацијата на железото е технологија која овозможува железото да остане непроменето во гастроинтестиалниот тракт и полесно да се апсорбира во крвта.
Bioferril содржи BioPerine (екстракт од црн бибер преработен по патентирана технологија) кој ја разложува биорасположивоста и апсорпцијата на железото до 350%.
Bioferril капсулите покрај железо и Bioperine содржат и дополнителни витамини и минерали во совршено избалансиран размер кои имаат бројни полезности по здравјето на човекот.

 • Ги зајакнува крвните садови;
 • Помага при анемија;
 • Го зголемува дотокот на кислород во срцето, мозокот, мускулите и ткивата;
 • Ја зголемува физичката и менталнта сила и енергијата;
 • Кај жените помага при тешки менструални болки;ПРОДАЖНИ МЕСТА:
  EUROFARM Аптеки и сите подобро снабдени аптеки.
  НАПРАВЕТЕ БРЗА ONLINE НАРАЧКА:
  https://alfalab.mk/proizvodi/bioferrilТЕЛЕФОН ЗА НАРАЧКА: (02) 3218-821
  (Секој работен ден од 8:30 до 15:30 часот)
  Достава до домашна адреса