Популарни лекови за рефлуксна киселина предизвикуваат заболувања на црниот дроб?!

Инхибиторите на протонска пумпа, или PPI, се едни од најчесто препишаните лекови во светот. Всушност, една студија проценува дека Американците трошат 11 милијарди долари за ИПП секоја година. Овие популарни таблети се препишуваат за превенција и третман на состојби на киселинска релација, како киселински рефлукс.

Но, можеби ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека овие апчиња прават повеќе штета отколку добро.  Овој конвенционален третман делува на обратен рефлукс на киселина со намалување на количината на киселина во стомакот, со што се блокира ензимот одговорен за производство.

За жал, тоа е честа заблуда дека киселинските симптоми на рефлукс се резултат на вишокот на гастрична киселина. Всушност, тоа е сосема спротивно. Тоа е резултат дека нема доволно желудочна киселина.

Значи, не само што овие лекови не го добиваат вистинскиот корен на проблемот, тие исто така предизвикуваат зголемен ризик за заболување на црниот дроб, според студијата објавена во Nature Communications од 2017 година.

Рефлуксна киселина, лекови и болести на црниот дроб

Нашите стомаци произведуваат киселина за да ги убијат ингестираните микроорганизми. Со земање лек кој ја потиснува секрецијата на овие желудни киселини, се менува составот на цревниот микробиом.

Истражувачите на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, открија докази кои сугерираат дека супресијата на желудечната киселина може да предизвика повреда на црниот дроб и прогресијата на три хронични заболувања на црниот дроб:

алкохолно заболување на црниот дроб, безалкохолни масни заболувања на црниот дроб (NAFLD) и безалкохолен стеатохепатитис (NASH ), како резултат на овие промени во микробиомот.

Поточно, истражувачите откриле дека недостатокот на желудечна киселина го промовира растот на бактериите Enterococcus во цревата. Кога овие бактерии се преместуваат на црниот дроб, тоа го влошува воспалението и хроничното заболување на црниот дроб.

За да се потврди зголемената бактерија поради ефектот врз хроничното заболување на црниот дроб, тимот колонизираше глувци со Enterococcus faecalis. Резултатот бил дека при зголемување на оваа бактерија може да настане почетна фаза на стеатоза и да се зголеми заболувањето на црниот дроб предизвикан од алкохол.

Во секој случај постои поврзаност меѓу ППИ и ризикот од хронично заболување на црниот дроб кај луѓето и овие воведни податоци доведуваат до голема загриженост за овие лекови за рефлукс на киселина.

Други несакани дејства на рефлуксна киселина

Ризикот за заболување на црниот дроб предизвикува доволно загриженост за отфрлање на овој конвенционален лек за рефлукс. PPIs предизвикуваат голем број други ризици по здравјето.

Најчестите, поблаги несакани ефекти од земање инхибитори на протонска пумпа вклучуваат:

 • Главоболка
 • Дијареа
 • Запек
 • Болки во стомакот
 • Подуеност
 • Треска
 • Повраќање
 • Гадење
 • Осип

Долготрајната употреба на ППИ лекови за рефлуксна киселина може да резултира со:

 • Остеопороза и артритис
 • Намалена апсорпција на витамин Б12 (цијанокобаламин)
 • Недостаток на магнезиум (хипомагнезимија)
 • Срцев удар
 • Токсична епидермална некролиза
 • Намалена функција на бубрезите
 • Панкреатитис
 • Воспалителни состојби на дебелото црево, вклучувајќи и Кронова болест, улцеративен колитис и IBS
 • Астма