Пиеш калциум и пак имаш слаби коски, зошто?

Спиеш ли доволно, се храниш ли здраво, внесуваш ли доволно млечни производи? Мораш да пиеш повеќе млеко или јогурт, ти си женско, не сакаш да си имаш мака со коските како мене – вака звучи мајка ви откако и беше дијагностицирана остеопороза.

Откако знаете за себе во вашиот дом се пие млеко и се консумираат големи количини млечни производи, но очигледно мајка ви не виде корист од тоа, па која е поентата вие да ги форсирате?

Грешиш, корист и тоа како има!

Прво, ти и мајка ти сте едни од милијардите жени на оваа планета кои го внесуваат калциумот изолиран и токму поради тоа коските остануваат гладни.

Второ, ако се потпрете само на исхраната, ништо не сте направиле, бидејќи не внесувате ни половина од пропишаните дози. Суплементите и тоа како ви се неопходни, за да превенирате, но и за да ги поправите веќе настанатите штети како губење на густината на коските.

Најважното прашање: Што ти треба за силни коски, освен калциум?

Dr. Viton K2 – Komplex – суперформула која истовремено ќе ти ги испорача сите хранливи материи што им се потребни на коските. Еве како и еве зошто:

Витамин К2

Замислете го како водич кој точно му покажува на калциумот каде треба да оди – во коските, а не во крвните садови и артериите каде носи ризик од наталожување, запушување, стврднување, а со тоа и ризик од срцеви заболувања. Ваквата функција витаминот К2 ја постигнува активирајќи го протеинот MGP (Martix GLA protein) кој ја прочистува крвта. За да го испорача калциумот до коските и забите, паметниот витамин К2 го активира протениот остекалацин. Со прости зборови, без К2 калциумот е оставен во телото да шета каде сака.

Калциум

Калциумот во формулата на К2 – Komplex е органски (поттекнува од морска трева) и лесно се абсорбира што е добра вест ако се земе предвид дека деигестивниот систем има проблем да го апсорбира сиот калциум што го внесуваш преку храната, конкретно едвај 15 % до 20 % завршуваат во твоето тело. Калциумот е минерал кој ги храни коските, ја одржува нивната функција, густина и здравје.

Витамин Д

Ако витаминот К2 е оној што му го посочува вистинскиот пат на калциумот, витаминот Д е оној кој обезбедува сигурна апсорпција. Загубата на коскената маса честопати се должи на недоволната апсорпиција на калциумот иако ти си се погрижил на телото да му обезедиш соодветни дози. За да ја завршиш работата до крај, ти треба витаминот Д. Витамин Д е неопходен за синтеза на калцитриол – хормонот што ја регулира ресорпцијата на калциум и магнезиум во тенкото црево.

Магнезиум

Минералот кој го врзуваме со мускулите, е подеднакво важен и за коските. Всушност 60 % од вкупниот магнезиум во нашиот организам се складира во коските и забите. Овие резерви на магнезиум не се пасивни, напротив служат како клучни градбени единици, обезбедуваат стабилни коски и минерална густина. Од друга страна, магнезиумот го активира витаминот Д.

Цинк

Бидејќи е силен антиоксидант, цинкот е оној кој директно се конфротира со оксидативниот стрес и на тој начин ги штити коските, но и ги репарира. Од друга страна, цинкот поттикнува раст на коските така што го активира клучниот ензим алкална фосфатаза (АФ) кој се среќава на површината на остеобластите – специјализирани градбени клетки на коските. И сосем на крај, цинкот е неопходен за во телото да се создаде активниот витамин Д – оној кој ја овозможува апсорпцијата на калциумот.

Не губи надеж дека со твоите коски работата е завршена. Нека не те фаќа паника ако во денот си пропуштил да внесеш млечен производ. Dr. Viton – K2 Komplex ќе им излезе во пресрет на барањата на коските, ќе ја обезбеди нивната цврстина и густина, нивната мобилност, истовремено обезбедувајќи му на срцето проток на прочистена крв.

Пробај уште денес!

Dr. Viton – K2 Komplex можеш да го набавиш и во аптекитe на: Еурофарм, Виола, Галениум, Бети, во сите други подобро снабдени аптеки, како и во ДМ-дрогериите и Cosmo – Тинекс!

Нарачај го веднаш онлајн на:

https://alfalab.mk/proizvodi/k2-komplex/

или на телефонскиот број: 02 3218 821 (Секој работен ден од 8:30 до 16:30 часот )

Dr. Viton – K2 Komplex ќе ти го доставиме на твојата домашна адреса со брза пошта!