Пет начини како да се заштитите себеси од радијација

Ситуацијата во јапонската нуклеарна централа во Фукушима останува напната и можноста за изложување на радијација е неизвесна. Жителите на Токио, 180 милји кон југот се препорачува да го избегнуваат непотребното изложување на надворешниот воздух додека не се уверени дека нивоата на радијација се ниски. Иако условите во јапонската постројка се многу лоши, сепак не ги достигнаа размерите од катастрофата во Чернобил.Еколошката катастрофа во Чернобил доведе до епидемија на рак на тироидната жлезда и некои доцни форми на рак кои денес се уште се забележуваат. Двата најчувствителни телесни системи од радијација се тироидната жлезда и коскената срж. Изложеноста на зрачење најчесто доведува до повисоки стапки на рак на тироидна жлезда и леукемија. Што можете да направите за да се заштитите себе си?

Заштитата од зрачење не е научно докажано и ќе биде многу тешко да се спроведе истражување со студија. Сепак, советите кои се дадени тука се базирани на нашето разбирање за тоа како детоксикацијата дејствува, и како да се зголемат неговите придобивки.

Препорачана претпазливост од озрачување :

1. Избегнувајте храна која е најчесто поврзана со воспаление, рафиниран шеќер, млеко, пченица и глутен. Овие храни му сметаат на имунолошкиот систем да ја извршуваат својата функција на набљудување на ракот.

2. Јадете храна богата со овој вид на храна:

–  Кафеав ориз, секојдневно
–  Зелен чај, секојдневно
–  Мисо супа, секојдневно: Мисо е богата со јод, кој и помага во заштита на тироидната жлезда и ткивото богато со сите приматели на јод во телото од изложеноста на радиоактивниот јод.
–  Морски зеленчук (алги, вакаме, комбу): Морскиот зеленчук се природен извор на јод, но уште поважно на натриум алгинат, полисахарид кој може селективно да ги сврзе радиоактивниот стронциум и да го елиминира од телото. Јадете три унци неделно поради заштитното дејство.
–  Бразика зеленчук : Брокули, карфиол, прокељ, зелка, кељ и зелје содржат сулфорафан, моќен антиоксиданс против ракот. Исцедете го овој моќен зеленчук за максимални придобивки на свежи ензими и фитонутритиенти.
–  Грав и леќа
–  Маслиново масло

What-is-a-spirulina

3. Основни додатоци за детоксикација :

–  N-ацетил цистеин (NAC) 1,000 мг. двапати на ден. Таа е една од основните извори за глутатион, најмоќното соединение за детоксикација на телото. Глутатионот помага при елиминирање на штетни хемикалии од телото. Би било невозможно да се јаде ова количество на ацетил цистеин, па затоа е најдобро да се земат додатоци.

–  Спирулина, 5 гр. дневно. Спирулина се користела за спречување на ефектите од изложеност на радијација кај децата по катастрофата во Чернобил. Тоа се покажа дека ја подобрува можноста за адаптација на организмот на долга изложеност на ниско зрачење и беше во можност да го намали зрачењето добиено од контаминирана храна. Една студија направена во Кина покажа дека екстрактот од спирулина има заштитен ефект врз глувци изложени на гама радијација.

–  Витамините Ц (1,000 мг.) и Е (400 единици) дневно. Моќните антиоксидантни витамини покажаа дека имаат заштитен ефект против оксидација на ткивото кај радиолозите, кои вообичаено имаат повисоко ниво на оксидација на ткивото.

4. Бањи за детоксикација со неорганска сол. Тело со токсини е многу лесно исцрпено од многу важни минерали, како на пр. магнезиум. Кожата е најголемиот апсорбатор на магнезиум. Можете да додадете натриум бикарбонат и / или бентонитна глина во бањата за да ги проширите неговите својства на детоксикација.

5. Хелација со тешки метали. Овој вид на третмани зависи од изложеноста и треба да се спроведе само на едно лице. Проверете кај вашиот лекар ако се сомневате во труење со тешки метали и посоветувајте се со нив да развиете план за лекување.

Се разбира, ако се сомневате дека сте биле изложени на значително количество на радијација, тогаш треба што поскоро да побарате медицинска помош.