Додадете ја спирулината во вашата исхрана и заменете ги скапите додатоци

Спирулината се смета за една од најсовршените природни храни, бидејќи таа има широк спектар на активности во телото. Нејзиниот хранлив профил покажува дека може да замени многу поскапи додатоци, а неговите истражувања на профилот ја откриваат неговата способност за подобрување на општата здравствена состојба. Неколку студии на животните имаат документирано способност на спирулината за спречување на развојот на ракот, намалување на ризикот од почеток на ракот, како и зајакнување на имунолошкиот систем. Спирулината има анти-вирусни и анти-алергиска ефекти, и е природен антихистамин. Неодамна, за спирулината е пронајдено дека е ефикасна во намалување на имунолошка реакција кога станува хиперактивна, функција што може да ја направи ефикасна против автоимуни болести, како што се мултиплекс склероза.

Функциите на спирулина датираат повеќе од три милијарди години

Спирулината се микроскопски намотани сино-зелени алги, кои се присутни во последните 3,6 милијарди години или слично. Спирулината и другите сино-зелени алги се генератори на кислородот пронајден во атмосферата кој овозможува развој на повисоки форми на живот. Овие алги ги содржат сите хранливи материи потребни за напредок во животот поради разновидноста на животот на земјата.

Документирани користења на спирулината датираат уште од времето на Ацтеките кој ја консумирале во Мексико пред повеќе од пет века. Во блиското минато, милиони луѓе од целиот свет ја користеле спирулината како додаток во нивната исхрана базирана на препораките на Обединетите нации и Светската здравствена организација. Спирулина беше избрана од страна на НАСА за да ја збогати исхраната на астронаутите на вселенските мисии.

Спирулината е лесно одржлива храна, која нуди повеќе хранливи состојки по ар од која било друга храна. Во состојба е да обезбеди 20 пати повеќе комплетни протеини по ари од соја и 200 пати повеќе по ари од говедско месо. Таа содржи осум есенцијални амино киселини, како и десет неесенцијални амино киселини, што го прави одличен избор за сите оние кои не консумираат животински протеини. Таа е богата со ензими, хлорофил, магнезиум, калиум, калциум и фосфор, како и со Б комплекс витамини, вклучувајќи Б6, биотин, витамин Б12, пантотенска киселина, фолна киселина, инозитол, ниацин, рибофлавин и тиамин. Таа е добар извор на есенцијални масни киселини, вклучувајќи линоленска и арахидонска киселина. Спирулината содржи 4000 мг. / кг. на каротеноиди како алфа и бета каротен, ксантофил, криптиксантин, ехиненон, зеаксантин и лутеин.

Пигментот кој и ја дава на спирулината својата сина боја е фикоцијанин, кој се наоѓа во концентрација од околу седум проценти. Фикоцијанинот е поврзан со човечкиот пигмент билирубин, која е важен за здрава функција на црниот дроб и варење на амино киселините. Друг пигмент во спирулината е порфиринот, црвена состојка која го сочинува активното јадро на хемоглобинот.

Спирулината има многу малку натриум и калории.

Овој хранлив профил, во комбинација со способноста на спирулината да се одгледува вертикално, како и хоризонтално, ја прави спирулината како потенцијален одговор на продлабочената криза со храна во светот. На индивидуално ниво, густината на нејзините хранливи материи е она што му дава потенцијал да замени многу поскапи индивидуални додатоци и скапи мулти витамински капсули со природна храна. Хранливите материи кои се наоѓаат во спирулината постојат во природна хармонија и интегритет, што ги прави биолошки многу достапни од оние кои се наоѓаат во мулти-витамините и минералните капсули или изолираните хранливи состојки во додатоците. Многу токсиколошки студии ја докажале безбедност на спирулината, дури и кога се консумира во големи количини.

Студијата ја открива моќта на спирулината е да го поттисне хиперактивниот имунолошки систем

Во студијата објавена во декември 2008 година во издание на списанието за природна медицина (Токио) беше наменето за тестирање на способноста на спирулина за моделирање на имунолошкиот систем. Ин виво ефект на спирулината на хуморалната имунолошка реакција, имунолошкиот одговор со посредство на клетките и алфа факторот на туморна некроза беше истражувано кај глувци. Ин витро, беше анализиран неговиот ефект врз предизвиканата Т лимфоцитна пролитерација.

Истражувачите откриле дека спирулината значително ја ограничува хуморалната имунолошка реакција, имунолошкиот одговор и алфа факторот на туморна некроза кај глувци, зависно од дозата. Ин витро, спирулина ги намалила митогенски предизвиканата Т лимфоцитна пролиферација во концентрација во зависност на кои начини се контролира. Научниците заклучиле дека способноста на спирулината да ја потисне имунолошката реакција била извонредна.

two-part mono cutout for pix daily tues

Спирулината се бори против синдром на хроничен замор

Спирулината го враќа телото во состојба на висока енергија во согласност со оние кои го користат. Процесот може да помине низ неговите високи нивоа на полисахариди и есенцијални масни киселини. Таа е една од ретките извори на гама-линоленска киселина (GLA), обезбедувајќи 30 мг. по порција. Спирулината, исто така, може да ја подобри енергијата преку лактобалус во цревниот тракт, кои помагаат при ослободувањето на хранливите материи од храната и да овозможи производство на енергија, промовирајќи го витаминот Б6.

Спирулината е моќна против воспаленија

Анти- воспалителните и анти – хистаминските својства на спирулината се добро документирани. Во едно неодамнешно двојно контролирана студија, луѓето со алергиски ринитис се хранеле секој ден со плацебо или спирулината во период од дванаесет недели. Периферните крвни мононуклеарни клетки биле изолирани пред и после консумирање на спирулината и биле мерени нивоата на воспалителните цитокини. Истражувачите откриле дека високите дози на спирулина значително ги намалува нивоата на интерлеукини 4 за 32%, што укажува на заштитното дејство против алергиски ринитис.

Други студии ја покажаа способноста на спирулината за подобрување на мукозниот имунитет, како и подобрување на симптомите на назален исцедок, кивање, назална конгестија, и чешање. Производството на природни клетки – убијци (НК) во телото се зголемува со спирулина.

Спирулината содржи 2250 единици на супероксид дисмутаза (SOD), моќен антиоксиданс направен природно од страна на телото. Како што младоста поминува, нивоата на SOD паѓа и треба да се надополни со исхраната за да се забави процесот на стареење.

 

baner prodazni mesta

Спирулината, пронајдено е дека ја предизвикува регресијата на ракот

Имаше неколку човечки студии до денес употребувајќи ја спирулината. Ваквите студии во потрага по крајната точка на пониска инциденција на ракот врз основа на податоците собрани од лонгитудиналните студии наменети за обезбедување на информации во повеќе области. Тие се одраз на постојните однесувања и навики, наместо воведување на една супстанција за изучување.

Во еден тест со човечки субјекти, беа изучувани ефектите на спирулината на оралната карциногенеза. Истражувачите откриле дека 45 проценти од нивните 77 испитаници покажале комплетна регресија на леукоплакија, состојби на орален рак, по земање на додаток на спирулината во текот на една година.

Неколку студии на животни, открија дека спирулината предизвикува регресија на туморот. Најновите студии, објавија во изданието за медицинска онкологија од 21-ви Јануари била пријавена една студија со машки хрчаци покажала потентен канцероген низ нивните орални патишта . Тие се поделени во четири групи. Првата група доби канцероген три пати неделно во рок од 32 недели. Втората група го добиле истиот канцероген и во исто време им се давало по 10 мг. спирулина дневно. Третата група била изложена на пократко време на канцерогени и на истиот износ на спирулина. Кај четвртата група не била забележани ниту канцерогени, ниту спирулина. Хрчаците биле испитани периодично во текот на 32 недели на студијата. Наодите откриле многу значајна разлика меѓу различните групи, откривајќи дека додатокот на спирулината имал корисна улога во спречување на развојот на ракот.

Спирулината е моќен антиоксиданс и детоксификатор на телото

Спирулината содржи богатство од антиоксидантни витамини Ц и Е, како и антиоксидантни минерали како селен, манган, цинк, бакар, железо и хром. Нејзините антиоксидантни способности се покажале дека ги намалуваат токсичните ефекти на кадмиум, и на слободните радикали, предизвикани од воспалителни процеси. Исто така, се високо ефективни против оксидативниот стрес предизвикан од живин хлорид.

Спирулината е откриено дека ја намалува токсичноста на бубрезите која произлегува од тешки метали, вклучувајќи ја живата и фармацевтски лекови. Исто така, се покажала дека ја поттикнува елиминацијата на диоксинот.

Спирулината го намалува високиот крвен притисок и ЛДЛ холестеролот

Студии со мажи во Јапонија и Индија покажаа дека неколку грама на спирулина дневно може да го намали серумскиот ЛДЛ и да го подобри односот на холестеролот. Човечките студии во Германија и Индија откриле ефект на намалување на телесната тежина од спирулината заедно со ефектите на нормализирање на холестерол.

Во една студија од 2007 година пријавени во липидно здраво варење, 36 човечки субјекти земале по 4,5 гр. спирулина дневно за шест недели без да се прават други измени во начинот на исхрана или начин на живот во текот на студијата. По период од шест недели, вкупната концентрација на холестерол и нивото на масти во телото биле намалени. Систолниот и дијастолниот крвен притисок, бил исто така, намален.

Спирулината го подобрува здравјето на дигестивниот тракт

Спирулината обезбедува огромен поттик за функциите на варење. Кога ќе се додаде на исхраната, подобрувањето на регуларноста и елиминацијата настапила речиси веднаш. Спирулината ја потиснува бактеријата како што е ешерихија коли и ја стимулира флората да обезбеди заштита против инфекции и максималната исхрана од храната која се консумира.