Организирајте патување од соништата со минимален буџет

Без оглед на дестинацијата на вашите соништа, постојат мали трикови кои ќе ви помогнат да ги остварите своите соништа …

Одете на кратки патувања

Додека сите сонуваат за долги патувања, американските студии покажуваат дека возбудата поради неочекуваното е тоа што всушност го зголемува нивото на среќа. Од таа причина, за хормонот на среќа, подобро е да патувате повеќе пати. А краткото патување е во љубов со буџетот. Освен ако не одлучите да одите во Тајланд на три дена.

Добро истражете

Многу агенции имаат одлични понуди со ниска цена на летови. Истражете на aerogaga.com, flyflytravel.com, www.avio.rs, www.agencijapanorama.rs, додека на сајтот www.airsrbija.com можете да најдете листа на разни агенции кои продаваат билети. Еден од најевтините начини да патувате со авион е да  купите т.н. грешка билети,билет кој поради техничка грешка има пониска цена. Истражувајте на www. expedia.com. Портал каде што можете да најдете многу евтини билети за летови од Европа кон другите континенти е www.holidaypirates.com.

Трошоци при возење

Трендот за споделување на трошоците со целосни странци целосно ја преплави Америка и Европа, а не не одмина ниту нас. Одите на пат, но немате автомобил или цената на бензинот ви е премногу висока? На веб-сајтот www.podelitroskove.co.rs можете да најдете луѓе кои ќе одат во вашиот правец и кои се подготвени да ги споделат трошоците со вас, без разлика дали вие ќе возите, или тие. Во базата се наоѓаат  околу илјада корисници и нивниот број постојано расте. Веб-страница ви овозможува брзо да ги пребарувате огласите на возачи, потоа да го контактирате возачот / патникот и да се договорите околу деталите. Таквите услуги нудат сајтовите www.povezi.com и www.hitchhikers.org (меѓународна) кои работат на ист принцип.

Оригинален ден

Според светската статистика, цените на авио билетите се поевтини во вторник, среда и сабота. Во случај ако сте во можност да купите билет неколку месеци однапред, сигурно ќе заштедите .

БУКИРАЈТЕ

Без посредници

Малку време и упорност може да ви заштеди многу пари. Ако ја знаете дестинацијата, на интернет можете да дознаете за најдоброто сместување и да резервирате директно на сајтот www.booking.com. Во случај да ви се  допаѓа некоја куќа за изнајмување во Грција,  ќе биде поевтино ако ги контактирате сопствениците преку е-мејл, наместо преку агенции. Секогаш, исто така можете да внесете малку авантуристички дух и на самото место да  резервирате.

Евтини патувања

Освен разните сајтови за групни купувања како што е www.kupime.com, евтини патувања може да се најдат и на веб-сајтовите www.jeftinaputovanja.rs, www.lastminute.rs, www.firstminute.rs и www.putovanja.info.

Работилници и саеми

Покрај саемот за туризам кој  се одржа од 27 февруари – 2 март, за време на кој сигурно ќе најдете големи поволни цени, Канцеларијата за млади често организира семинари во странство. Патувања со цел за  подобро  учење на јазик се многу поевтини од туристичките, а може да се распрашате на сајтот verbalisti.com.

Изнајмете куќа

Колку е поголема групата на луѓе толку повеќе се намалуваат трошоците бидејќи куќите се изнајмуваат од ден, а не по човек. На Бахамите (а кој не сака да оди таму) куќа со три спални и три бањи можете да изнајмите за 80 евра на ден. Посетете www.destination-villas.com.

CouchSurfing

Место за спиење на туѓ кауч целосно бесплатно можете да  најдете на www.couchsurfing.com. Најмногу понуди има од Америка, Англија, Германија, Канада и Франција. Најмногу каучсурфери има во Париз. Мисијата на основачите на овој сајт е да се поврзат луѓе , зајакне единството и унапреди  толеранцијата. Вашите домаќини не се само луѓе кои ќе ви дадат топол дом, туку исто така и многу корисни информации за местото каде што престојувате, и што е најважно – каде се најдобрите журки.

Размена на станови

Може да звучи лудо, но  е потполно бесплатно. Принципот е следен – вие се одмарате во нечиј дом, а луѓето во вашиот дом. Посетете го веб-сајтот www.homebase-hols.com. и www.homeexchange.com.

Изнајмување станови

На веб-сајтот www.airbnb.com можете да изнајмите стан за неколку дена по многу поволни цени – поевтини од  хотел, апартман и куќа. Вашиот домаќин  обично не е дома, а ваша задача е само да оставите  како што било. На сајтот може да погледнете понуди на станови, како и прегледи на корисниците, преку кои ќе знаете колку е сериозен вашиот домаќин.

На пат

Картички за попусти

Студентските (младински) картички за Euro 26, ISIC и EYCA нудат можност да остварите огромен број на попусти за посети на културни настани и институции : музеи, галерии, концерти, фестивали, театри, кина, за шопинг, сместување, храна и превоз. Опсегот на попусти е од 3-100 проценти. Картичките можете да ги користите и во Србија. За оние кои сакаат да патуваат низ Европа, најдобро е да купите InterRail картичка, која важи за возниот режим во сите градови.

Бидете креативни

Информации за местото каде што се наоѓате најдобро ќе ви ги дадат локалното население. Тие знаат кога и каде се најевтини акциите, но и со најдобар квалитет. Во тоа можат да ви помогне и мобилната апликација TripAdvisor (Советник за на пат) каде што милиони луѓе ги објавуваат своите рецензии за различни патни услуги. Можете да се распрашате за најдобрата храна, атракции, настани, излегување и да пронајдете возбудливи рути. А зарем не е подобро да се запознаете со некое слатко локално момче?