Откако ќе го прочитате ова, никогаш веќе нема да го гледате цвеклото на ист начин

Цвеклото е навистина уникатен лековит зеленчук. Неговата хранлива вредност се зачувува како суров, така и варен. Во антички времиња, Хипократ го сметал цвеклото како медицинско растение. Низ вековите цвеклото се користело за лекување на многу болести. Цвекло се користело во третмани за крвни нарушувања, како што се недостаток на железо – анемијата. Цвеклото содржи многу железо, од сите растителни производи по содржина на железото е веднаш зад лукот. По содржината на јод цвеклото е на второ место зад кељ. Цвекло не само што го обезбедува вашето тело со важни хранливи материи и го стимулира вашиот метаболизам, но, исто така, го заситува телото со моќни антиоксиданси, кои се распространети во црвеното цвекло.

Причини поради кои вие треба да вклучите цвекло во вашата исхрана:

-Цвеклото содржи полифеноли и беталаини кои го поништуваат ефектот на штета од слободни радикали и оскидантниот стрес кај луѓето.
-Цвеклото содржи разни витамини : витамини Б-комплекс, ПП-витамин или никотинамид, кој ги зајакнува капиларните ѕидови.
-Цвеклото содржи многу минерали – калиум и фолати, кои помагаат за здраво срце, магнезиум – кој придонесува за здрави коски, железо и фосфор кои произведуваат енергија, бакар – кои ги уништува слободните радикали, јодот кој е вклучен во биосинтеза на тироидните хормони и магнезиумот.
-Цвеклото содржи кобалт, кој ја претставува формирањето на витамин Б12 (кој е синтетизиран од страна на цревната микро-флора). Без овој витамин и фолната киселина, формирањето на црвени крвни клетки не би било можно.
-Цвеклото го подмладува нашите тела поради фолната киселина, која придонесува за креирање на нови клетки.
-Цвеклото ги отстранува отровите од нашите тела поради пигменти на беталин.
-Цвеклото содржи бетацијанин, кој го инхибира развојот на развојот на клетките на рак.
-Цвеклото го подобрува варењето поради диеталните влакна.
-цвеклото го стимулира метаболизмот.
-Цвеклото помага при варење на витамин Д во нашите тела.
Цвеклото помага во случај на деменција поради високата концентрација на нитрати која во устата се трансформира во нитрити. Истражувачите покажаа дека нитратите ги отвораат крвните садови кои го зголемуваат протокот на крвта и помагаат кислородот да стигне во деловите каде што недостасува кислород.
-Цвеклото содржи пектин, кој е позастапен отколку кај моркови и јаболка. Пектинот се занимава со екскреција на радиоактивни и тешки метали од телото. Како прилог на тоа, пектинот исто така, го инхибира штетното ширење на цревната бактерија и да го спречи развојот на многу заболувања.

Како што може да видите, цвеклото поседува многу медицински и лековити својства, кои исто така, вклучува намалување на холестеролот, крвен притисок, зајакнати капиларни садови, обезбедувајќи анти-склеротичен ефект и подобрувајќи го мозокот и функциите за живот, но и помагање масниот метаболизам.