Науката, па и практиката вели: Еднаш прељубник, засекогаш прељубник…

Врските се тешки. Се проценува дека помеѓу 30 и 60% од сите брачни поединци се неверни во еден момент од нивното партнерство. Причините за изневерување се различни, сепак психолозите пронајдоа само неколку основни причини зошто некој изневерува. Нил Гарет, психолог на Универзитет во Лондон заедно со Стефани Лазаро, Дан Ариели и Тали Шарот спроведоа студија за да дознаат што се случува со мозокот кога луѓето повеќе од еднаш ги измамуваат своите партнери. Нивните резултати не се само фасцинантни, но можат да обезбедат голем увид за луѓето кои се борат со неверство.

Изневерувањето е сѐ полесно секој нареден пат
Тимот на психолози користел скенирање MRI за мерење на активноста на мозокот  за да дознаат дали луѓето стануваат понечесни како што продолжуваат да ја играат играта и да дознаат како мозокот одговора на лага. Тие ја мерат амигдалата, која е дел од мозокот одговорен за емоциите (и чувството на вина што доаѓа со кршење на сопствениот морален код). Еден учесник имал задача да го советува својот партнер за тоа колку железни парички имало во тегла (видикот на неговиот партнер не бил отворен, па затоа не можеле да си кажат себеси). Во одредени ситуации, учесникот бил награден заради тоа што нивниот партнер го преценил износот; во други, партнерот ќе биде награден за таква лага на сметка на учесникот; и во друг случај и двајцата партнери ќе бидат наградени ако учесникот лажел.

Тие откриле дека луѓето лажеле многу повеќе, освен во ситуации кога директно немале корист од лагата. Истражувачите сумираат: „Овие лаги се мали и неважни, но самиот процес доведува до многу поголеми нечесни дејства“.

Дали изневерувањето е секогаш крај на врската?
Психотерапевт, Естер Перел има интересна перспектива за она што се случува откако партнерот открива дека бил измамен. Дури и покрај поголемиот ризик од повторување на прекршокот, тој верува дека односот може да напредува по една таква афера. Понекогаш односот што се јавува е посилен, поскрен и подлабок од оној што постоел порано.

Таа понатаму објаснува дека мажите се во полоша и потешка состојба. Мислам дека луѓето треба да бидат способни сами да ги определат изборите што ќе ги направат и последиците од тоа. Само да им помогнам на луѓето да се разведат и да размислуваат дека разводот е секогаш подобро решение кога ги распушта сите семејни обврзници … Целиот живот е испреплетен со бракот. Не е само односот меѓу брачните другари. Тоа е животот на децата, внуците, роднините…тоа е економија.  Не е дека Перил не ја разбира големината на болката од неверството, таа е прва што признава дека тоа е животно менување и трауматично искуство за секого. Но, таа верува дека изневерувањето е многу ретко и прво прекршување на довербата во една врска. Навистина, тоа се случува откако другите аспекти на врската веќе се занемарени и со цел да се обнови врската, мора да се решат сите тие аспекти.