Морската алга Фукус (Fucus) – најдобар лек за проблемите со тироидната жлезда и дебелината

Фукусот е морска алга која многу се користи во медицината веќе со векови. Главната употреба на оваа морска алга е за стимулација на штитната (тироидната) жлезда.

Јодот во морската алга им помага на оние луѓе кои се со недостаток на основни минерали за регулирање и подобрување на функцијата на тироидната жлезда, поради што е корисна за хипотироидизмот и гушавоста.

safe_image (3)

prodazni-mesta-nature-essential1 (2)

Високата содржина на јод во билката ја стимулира тироидната функција која го подобрува метаболизмот.

Фукусот, исто така, помага во проблемот со липидната рамнотежа поврзана со дебелината, и каде дебелината е поврзана со дисфункција на тироидната жлезда, оваа алга значително може да помогне во намалување на вишокот на тежина.

Позната е по олеснување на ревматизмот и ревматичен артритис. Главната фитотерапевтска употреба на Фукусот е за време на исцрпеност и закрепнување, како и за реминерализирање на телото.

Анти – бактериските својства на Фукусот помагаат во заштита од бактерии и вируси. Алгинска киселина, како составен дел, еден тип на диететски влакна, е корисна во олеснување на запекот, дијареа и горушица (гастро езофагеален рефлукс). Фукоидната состојка во Фукусот, друг вид на влакна, придонесува за намалување на холестеролот и нивоата на гликозата.

Морската алга е богата со јод, калциум, магнезиум, калиум, натриум, сулфур, силициум и железо и во некои Б – комплекс витамини. Тоа содржи фосфор, селен, манган и цинк и основни количини на витамини А, Ц, Е и Г. Таа исто така, содржи анти – стерилен витамин Ц, како и витамин К. Богата е со алгин и манитол, каротин и зексантин со траги од бром.