Митови & факти за дигестивниот систем

На голтнатата гума за џвакање и е потребно години за да се свари во желудникот

Мит. Можно е гумата за џвакање, по голтањето, да остане подолго време во желудникот поради фактот што таа не се раствора во устата како останатите хранливи материи, ниту пак желудникот може лесно да ја свари.

Лутата храна предизвикува улцер (чир)

Мит. Порано се сметало дека лутата храна предизвикува чир, но поновите студии покажуваат дека за појавата на улцер се одговорни бактеријата Хеликобактер пилори, некои одредени лекови (аспирин, ибупрофен или напроксен). Лутата храна може само да го влоши веќе постоечкиот улцер.

Кревањето на тешки предмети предизвикува хернија (кила)

Мит. Кревањето на тешки објекти не е единствената причина за хернија. Хернијата се појавува поради комбинација од притисок и отвор или ослабување на мускулите на стомачниот ѕид. Тогаш, дел од некој орган или масно ткиво поминува низ тој отвор и ја формира килата. Најчестите видови на хернија се: ингвинална, феморална, убиликална и хијатална.

Само алкохоличарите заболуваат од цироза на црниот дроб

Мит. Можеби алкохолизмот ќе ве асоцира на цироза на црниот дроб, состојба каде здравите хепатални клетки во црниот дроб се оштетуваат и се заменуваат со сврзно ткиво. Освен алкохолизмот, други причини за цироза се Хепатитис Б и Ц.

Зрнестата храна предизвикува дивертикулитис

Мит. Во минатото, на луѓето кои имале дивертикулитис, состојба во која делови од дебелото црево биле воспалени и инфицирани, им било забранувано да јадат зрнеста храна, кикирики, пченка или пуканки, и храна во која има мали семки, како на пример јаготките. Студијата во 2008 го покажала спротивното – оние луѓе кои редовно внесуваат храна богата со диететски влакна всушност имаат намален ризик од појава на оваа болест.

Само гравот предизвикува стомачни гасови

Мит. И покрај многуте шеги поврзани со гравот и гасовите, гравот не е број еден за појава на гасови. Како што старееме, нашето тело ја намалува способноста да ги апсорбира шеќерите од млекото (лактоза). Затоа, доколку сакате да ја избегнете оваа непријатна појава, барајте млечни производи кои немаат лактоза или побарајте во аптека суплементи со лактаза (ензимот кој ја разложува лактозата).

Луѓето кои се интолерантни на лактоза не треба да јадат млечни производи

Луѓето со лактозна интолеранција се разликуваат во нивната способност за толеранција на млечните производи. Некои може да добијат симптоми од само една чаша млеко, а други може да испијат 2-3 чаши пред да манифестираат симптоми на интолеранцијата. Старите сирења се подобро толерирани кај лактоза интолерантните особи.

Пушењето ја подобрува горуштицата

Мит. И покрај мислењата дека пушењето предизвикува смирувачко дејство, тоа всушност придонесува за појава на горуштица. Никотинот може да го релаксира долниот езофагеален сфинктер, односно мускулот помеѓу хранопроводот и желудникот, дозволувајќи му на киселините од желудникот да се качат во хранопроводот, и да се почувствуваат во грлото кај особата.

Стареењето предизвикува констипација (запек)

Мит. Многу веројатно е дека луѓето со тек на стареењето ќе доживеат промени во нивната столица, како што е контипацијата. Но, самиот процес на стареење неможе да биде главниот виновник за ова. Постарите луѓе често земаат лекови за третман за некои здравствени состојби, помалку вежбаат и внесуваат помалку течности.

Диететските влакна се некорисни кај дијареа

Мит. Општо познато е дека со внесување на диететски влакна со исхраната ќе ја подобриме констипацијата, но нивниот благодет се чувствува и кај лицата кои имаат дијареа. Тоа е така затоа што овие влакна во организмот или додаваат повеќе вода во дебелото црево за да се омекне столицата (кај констипација) или ја апсорбираат водата во цревото за да се добие цврстина на столицата (кај дијареа).

Карциномот на колон пројавува рани симптоми

Мит. Карциномот на колон обично нема симптоми, се до подоцнежните стадиуми, поради што е многу важна неговата рана детекција. После 50тата година потребно е да се прават рутински колоректални контроли, како што е фекалното окултно крварење, флексибилна сигмоидоскопија на секои 5 години, и колоноскопија на секои 10 години.

Колоноскопијата е страшна процедура

Мит. Колоноскопијата во суштина не е толку страшна процедура, колку што мислат луѓето дека претставува. Таа трае 30-60 минути, и се работи под анестезија или седација. Сепак, можеби подготовката за оваа процедура е непријатна, поради тоа што цревото мора да биде темелно исчистено со помош на течност и лаксатив.