Мини бакнежи со вкус на лубеница … by meringuegirls

СОСТОЈКИ :

-Есенција од лубеница
-500 гр. шеќер
-250 гр. белки од јајца
-Розова боја за храна
-Зелена боја за храна
-Семе од црн сусам

ВОДИЧ ЧЕКОР ПО ЧЕКОР :

МИКС ОД БАКНЕЖИ
Ова е смеса од нашата мајка. Ние го користиме овој метод кога и да правиме бакнежи, големи бакнежи, „Павлова“ десерт или декоративни украсени бакнежи! Нашата смеса е лесна за паметење, со сооднос два спрема еден на шеќер и белки од јајца! Загрејте ја печката на 200ºС. Ставете мал плех за печење со пергамент за печење, ставете го во рициново шеќер и загрејте го во рерна 7 минути. Со греење на шеќерот се создава сјајна, стабилна смеса. Ставете ги белките во миксер и мешајте ги полека, дозволувајќи да се формираат мали стабилни меурчиња, а потоа зголемете ја брзината додека белките да формираат стврднати врвови. Извадете го шеќерот од рерна и намалете ја рерната на100ºC. Со вашиот миксер со полна брзина, многу бавно со лажица мешајте го топлиот шеќер во мешаните белки, за смесата да се врати до сврднатите врвови по секое додавање на шеќерот. Откако ќе го додадете сиот шеќер, продолжете да мешате со полна брзина додека не добиете мазна, густа и сјајна смеса. Продолжете да мешате најмалку уште пет минути откако ќе го ставите сиот шеќер. Почувствувајте малку од смесата помеѓу прстите; ако се уште можете да го почувствувате тврдиот шеќер, продолжете да мешате со полна брзина се додека не се раствори, а смесата не стане мазна, густа и сјајна. Вие сте подготвени!

ВКУС / БОЕЊЕ / ПЕЧЕЊЕ

Вкусувањето и боењето на бакнежи може да биде проблематично, бидејќи многу работи може да тргнат наопаку. Додавање на премногу ореви ќе ја расипе смесата така што ќе стане помрсна. Премногу мешање пак, може да го расипе волуменот. Ставете есенција од лубеница во смесата за бакнежи. Обојте ја внатрешноста на кесето за печење со природно зелена и розова боја за храна. Обично се доволни 4-5 ленти. Наполнете го кесето со смесата за бакнежи и пресечете го горниот дел од кесето (големина колку паричка од 50 центи). Вадете ги вашите бакнежи така што ќе го држите кесето тесно, исправено и директно на садот за печење. Притиснете од околу 2 см во височина од садот за печење и пуштајте ги пред да се оформат со прекрасни врвови. Ставете ги во печка. Ние сакаме да ги чуваме нашите бакнежи меки во средина, па затоа извадете ги од печката веднаш штом ќе се одвојат од хартијата за печење, околу 35-45 минути.