Дознајте повеќе за минералите … Зошто се неопходни за нашето здравје…Кој минерал за што служи?

Различни минерали имаат различни придобивки, па така ниеден минерал не може да се нарече повеќе или помалку корисен од другиот. Сите минерали, дури и оние елементарните, се од суштинско значење за правилно функционирање на телото. Повеќето од минералите помагаат во метаболизмот на телото, балансот на водата и здравјето на коските, но тие можат да учествуваат исто така, во стотици други мали начини за ефективно подобрување на здравјето.

Подолу е листа на некои од минералите кои се наоѓаат во телото, вклучувајќи ги и нивните спомнати придобивки. Кликнете на минерал за повеќе детали или кликнете на специфичната состојба или болеста за домашни лекови.

Бор : Овој минерал игра важна улога во здравјето на коските, функцијата на мозокот, пракси во анти стареењето, сексуалното здравје, спречување на рак, лекување на Алцхајмерова болест и намалување на болката во мускулите.

Калциум : Овој витален минерал го зајакнува здравјето на коските (спречува остеопороза), го олеснува артритисот, го подобрува здравјето на забите и ја олеснува несоницата, менопаузата, пред менструален синдром и грчеви. Исто така, важен е за спречување или лекување на дебелината, рак на дебелото црево, киселост, срцеви заболувања и висок крвен притисок.

Хром : Овој основен минерал е важен за прифаќање на гликозата во телото, па така е особено важен за оние кои страдаат од дијабетес. Тоа го зголемува навлегувањето на гликозата во клетките, кој ги стимулира масните киселини и синтезата на холестеролот и иако и двете обично изгледаат како негативни компоненти за здравјето, тие се всушност од суштинско значење во мали нивоа за еден функционален, здрав живот.

Железо : Ова е клучен елемент за формирање на хемоглобин, метаболизам на телото, мускулна активност, анемија, функција на мозокот, имунитет, несоница, синдром на уморени нозе и регулирањето на телесната температура. Примарната улога на железото во телото е поврзано со создавањето на хемоглобинот, кој ја гарантира циркулацијата на крвта и оксигенација на различни органски системи. Без железо, настанува анемија, што се манифестира со слабост во мускулите, гастро интестинални нарушувања и когнитивни дефекти.

Магнезиум : Со магнезиум може да се лекува висок крвен притисок, срцев удар, алкохолизам, здравјето на коските, грчеви, шеќерна болест, менопауза, бременост и астма. Исто така, многу се важни за намалување на вознемиреност и стрес, и е тесно поврзана со намалување на вознемиреност и несоница, поради неговата ензимска улога во ослободување на хормоните кои го смируваат телото и да предизвикаат спиење.

Јод : Оваа често занемарувана компонента од здравјето,  може да ја олесни гушавоста (зголемување на штитната жлезда), фиброцистична болест на градите, кожни болести и ракот, додека истовремено ја подобрува негата на косата, заштита при бременоста, како и подобрување на  метаболизмот на телото.

Јодид : Ова е секундарна форма на јод, но е многу важна во однос на телесната функција. На сличен начин е вклучен во целокупната тироидната функција, и без него во системот на телото, гушавоста ќе се развие. Јодидот е од витално значење за производство на тироксин (T4), без кој, телото може да доживее пад на метаболизмот и зголемување на нивото на холестерол.

Фосфор : Овој минерал е составен дел во намалување на слабоста во мускулите, подобрување на здравјето на коските, подобрување на функција на мозокот, поправање на сексуалната слабост, помага во стоматолошка заштита, и оптимизација на метаболизмот на телото.

Манган : Манган игра важна улога во управувањето на метаболизмот на телото, остеопороза, намалување на замор, репродукција, исчашувања, воспаление, функцијата на мозокот и епилепсија

Бакар : Овој заеднички минерал ја подобрува функција на мозокот, го смирува артритисот, помага во нега на кожата, ги елиминира инфекциите на грлото, го поправа недостатокот на хемоглобин, спречува срцева болест, и го зголемува имунитетот. Тоа најчесто се поврзува со земање на железо и олеснување на правилното функционирање на циркуларниот систем.

Калиум : Калиумот може да го поправи нискиот шеќер во крвта, го регулира крвниот притисок, ги спречува срцевите заболувања, го зголемува протокот на вода во телото, ги олеснува мускулните нарушувања и грчеви, зајакнување на функцијата на мозокот, справување со дијабетес, корегирање на нарушувања на бубрезите и да справување со артритис. Како вазодилатор, ја намалува напнатоста во крвните садови, и обезбедува соодветна дистрибуција на кислород до виталните органски системи, додека заштитува од кардиоваскуларни болести. Исто така, се докажа дека ја подобрува функцијата на мозокот.

Селен : Селенот можеби е редок минерал, но неговата функција е значајна. Тој е еден од најмоќните минерали антиоксиданси, а всушност го спречува формирањето на нови слободни радикали со учество во различни клеточни реакции кои ја намалуваат концентрацијата на пероксид во клетките на телото. Намалувањето на слободните радикали е само една од функциите на селенот. Тој, исто така, е од суштинско значење за развивање на коските, заедно со калциумот, бакарот и цинкот.

Силикон : Овој минерал е важен во здравјето на коските, нега на кожата, негата на косата, здравјето на ноктите, нарушувања при спиење, атеросклероза, развој на ткивото, стоматолошка заштита и туберкулоза.

Натриум : Овој нашироко користен минерал е клучот за баланс на водата, спречување на сончаница, подобрување на функцијата на мозокот, олеснување на мускулните грчеви, и спречување на предвремено стареење.

Цинк : Последниот минерал на листата е многу добар кога станува збор за нега на кожата, егзема, акни, лекување на рани, нарушувања на простата, студ, губење на тежината, бременост, репродукција, негата на косата, губење на апетит, нега на очите и ноќно слепило. Оваа компонента е од суштинско значење за повеќе од 10 важни енземски функции на телото, а без цинк, телото брзо ќе ги изгуби целокупните функции и резултира со голем број на здравствени проблеми, вклучувајќи неспособност за лекување на раните, складирање на инсулин, борба против болести, развива соодветни модели на раст, како и да се одбрани против различни инфекции на кожата.