Лекување на депресија со Омега-3: Охрабрувачки резултати од најголемата клиничка студија

Употребата на Омега-3 суплементи е ефикасна кај пациенти со голема депресија кои немаат големо нарушување со анксиозност, според една студија предводена од д-р Франсоа Лесперанс (Francois Lesperance) од Центарот за истражување на Универзитетот во Монтреал (Centre de recherche du hospitalier at  the Universite  de Моntreal (CRCHUM)), претседател на Одделот за психијатрија и професор на Универзитетот во Монтреал.

Студијата е објавена 15 јуни во онлајн весникот на Клиниката за психијатрија.

Ова е најголемата студија спроведена некогаш за проценка на ефективноста на Омега-3 во лекувањето на големи депресии. Направена е заедно во соработка со истражувачите поврзани со Универзитетската здравствена мрежа (RUIS) од Универзитетот Mekgill, Лавал Универзитетот во Квебек Сити и Кралскиот  Универзитет во Кингстон, Ontario. Студијата е поддржана од Европската компанија Isodisnatura, Фондацијата CHUM и CRCHUM.

Првичните анализи не покажувале јасна ефикасност на Омега-3 за сите пациенти кои учествувале во оваа студија. Повторените анализи, сепак, покажа дека Омега-3 ги подобрува симптомите на депресија кај пациенти дијагностицирани со депресија без придружба на нарушувања .Ефикасноста кај овие пациенти беше споредлива со генерално набљудувани  конвенционални антидепресивни лекувања.

Од октомври 2005 до јануари 2009 година, 432 мажи и жени , со голема униполарна депресија биле регрутирани да учествуваат во оваа рандомизирана, двојно слепа студија (ниту пациентите ниту истражувачите не знаеле какви капсули пациентите примале). Во текот на осум недели, половина од учесниците земале по три капсули на ден OM 3 за емоционална рамнотежа, додаток со рибино масло содржејќи високо концентрирана еикосапентенска киселина (EPA). Другата половина зела три идентични плацебо капсули составени од сончогледово масло, со вкус на мала количина на рибино масло. Зa разлика од типичните клинички студии создадени за да ја проценат ефективноста на антидепресивите, оваа студија вклучи голем  дел од пациентите со комплексни и тешки ситуации , вклучувајќи ги и пациентите кои се отпорни на конвенционалните антидепресивни лекувања и пациентите кои страдаат од нарушена вознемиреност. Целта  беше да се оценат вредностите на Омега-3 масните киселините  во група на поединците, како и на оние кои биле лекувани во амбулантите .

Околу 11% од мажите и 16% од жените во Канада страдаат од депресија во некој период од нивниот живот, па ова е еден од водечките нарушувања во нашето општество во јавното здравство. Депресијата, која е четврта водечка причина за смрт во светот се очекува да се промени на  второ место до 2020 година. “И покрај значителниот напредок во невронауката во текот на изминатите две децении, сепак депресијата  е тешко лечива.”, вели д-р Лесперанце. Со оглед на големиот број на пациенти кои престанале да земаат лекови во првите неколку месеци од терапијата и оние кои одбивале таков третман поради стравот од стигматизација или несакани ефекти,  не е изненадувачки дека голем број на пациенти кои страдаат од тешка депресија користат алтернативни третмани кои се надвор од здравствената заштита. “Многу од овие третмани не биле адекватно оценети. Затоа беше од голема важност да се оцени ефикасноста на еден од најпознатите алтернативни пристапи “, додаде тој.

” Горди сме што OM 3 е со висока концентрација на ЕПА со исклучително ниво на чистота обезбедува доза на ЕПА потребна за ефикасно лекување”, вели Клер , главен фармацевт за исодиснатура,во лабораторија за производство на додатоци, кои биле користени во студијата .

Важно е да се напомене дека студија ја проценува употребата на Омега-3 за осум недели во доза од 1050 mg на EPA и 150 mg DHA секој ден. Моментално  е непознато дали земањето на повисоки дози или  додатоци во текот на еден подолг временски период може да даде различни резултати.

Овие охрабрувачки резултати укажуваат на тоа дека употребата на ЕПА е ефикасна кај пациенти со униполарна депресија без придружните нарушувања и вознемирености. Дополнителните истражувања кои директно ги споредуваа Омега-3 со конвенционалните антидепресиви појасно може да ја потврдат нивната корисност за пациенти кои страдаат од депресија.