Пригответе совршени италијански лазањи во вашата кујна. Ви ја откриваме тајната на најубавите лазањи.
Состојки:
- 30 грама мелено говедско месо
- 2 главици лук
- 1 голема лажичка мелен мудрец
- 2-3 главици кромид
- 1 китка магдонос
- 2 дцл бело вино
- 3 дцл вода
- 5 дкг варен домати
- 5 дцл бешамел сос
- 25 дкг тестенини за лазањи
- масло
- сол
- бибер
Подготовка:
1. Во соодветен сад на врело масло, се додава исецкан лук и кромид. Пржете го се додека кромид златна боја.
2. Додадете мелено говедско месо, варени домати, бело вино, сецкан магдонос и 3 dcl вода – измешајте го добро. Кога ќе зоврие намалете ја температурата. Сосот варете го 50 минути мешајќи повремено (по потреба додадете вода).
3. Кога сосот е подготвен редете ги лазањите. На дното на садот ставите сос доволно да се покрие дното, а потоа прелијте со 1/5 од бешамел сос. Потоа додадете го тестото за лазањи. Па уште два пати. Додадете малку повеќе сос и додадете бешамел.
4. Така подготвените лазањи се печат 45 минути на 125 степени.
Добар апетит!