Време е за ручек: Лазањи со месо

Пригответе совршени италијански лазањи во вашата кујна. Ви ја откриваме тајната на најубавите лазањи.

Состојки:

  • 30 грама мелено говедско месо
  • 2 главици лук
  • 1 голема лажичка мелен мудрец
  • 2-3 главици кромид
  • 1 китка  магдонос
  • 2 дцл бело вино
  • 3 дцл вода
  • 5 дкг варен домати
  • 5 дцл бешамел сос
  • 25 дкг тестенини за лазањи
  • масло
  • сол
  • бибер

Подготовка:

1. Во соодветен сад на врело масло, се додава исецкан  лук и кромид. Пржете го се додека кромид златна боја.

2. Додадете мелено говедско месо, варени домати, бело вино, сецкан магдонос и  3 dcl вода – измешајте го добро. Кога ќе зоврие намалете ја температурата. Сосот варете го 50 минути мешајќи повремено (по потреба додадете вода).

3. Кога сосот е подготвен редете ги лазањите. На дното на садот ставите сос доволно да се покрие дното, а потоа прелијте со 1/5 од бешамел сос. Потоа додадете го тестото за лазањи. Па уште два пати.  Додадете  малку повеќе сос и додадете бешамел.

4. Така подготвените лазањи се печат 45 минути на 125 степени.

Добар апетит!