Колач од капини

Прекрасна освежителна торта со капини. Вкусен и лесен десерт. За љубителите на шумското овошје и тортите со киселкаст прелив ова е вистинскиот рецепт.

Состојки:

За кора:

250 гр мелени бисквити

160 гр маргарин

40 гр еурокрем

За фил:

500 гр сирење рикота

3 дл слатка павлака

160 гр шеќер во прав

10 гр желатин

1 дл млеко

За прелив од капини:

500 гр капини

4 лажици шеќер

2 кесички ванилин шеќер

2 дл вода

10 гр желатин

 

Подготовка:

Кора:

1. Соединете ги мелените бисквити, омекнатиот маргарин и еурикремот и рачно измесете.

Фил:

1. Слатката павлака изматете ја убаво за да добиете цврст шлаг.

2. Соединете ги рикота сирењето и шеќерот во прав, па додадете го шлагот од слатка павлака и полека измешајте.

3. Желатинот прелијте го со 4 лажици ладна вода и оставете го да набабри. Потоа соединете го со топлото млеко и полека измешајте да се стопи.

4. Смесата од сирење соединете ја со желатинот и повторно измешајте.

Прелив од капини:

1. Желатинот прелијте го со 4 лажици ладна вода и оставете го да набабри.

2. Соединете ги капините, водата, ванилиниот шеќер и шеќерот да провријат.

Потоа додадете го желатинот и мешајте додека да се стопи. Кога ќе се стопи тргнете го од шпоретот и оставете да се олади.

Завршна постапка:

1. Од смесата со бисквити во соодеветен калап рачно обликувајте ја кората.

2. Преку обликуваната кора прелијте го филот од сирење и оставете го да се здрви во фрижидер.

3. На крајот филот од сирење прелијте го со смесата од желатин и капини и вратете ја во фрижидер да се здрви.