Која е разликата помеѓу овие два мозоци?

Кога ќе ја погледнете сликата на овие два мозоци, што забележувате? Големата разлика во големината е веројатно првото нешто што ми доаѓа на ум. Можете исто така да забележите дека мозокот од десната страна има повеќе темни дамки и нејасни точки од оној на левата страна. Па што не е во ред со мозокот од десно? Дали е тоа мозок на жртва на траума или можеби некој со пречки во развојот?

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека и двата мозока се на тригодишни деца. Што е уште поинтересно е тоа што мозокот на десната страна не е мал поради трауматска несреќа, ментална болест или генетско нарушување, но поради нешто што е многу повеќе од нашата контрола. Детето од десната страна е жртва на занемарување.

Детска грижа и развој на мозокот
Истражувањата за развојната психологија, детската психијатрија и развојната невронаука откриле дека раните услови и родителските стилови можат да одредат дали мозокот на детето ќе се развие оптимално или не.

СВРТИ ГО ТРКАЛОТО НА СРЕЌА И ОСВОЈ ПОПУСТ ДО 40% ПОПУСТ ВО АЛФАЛАБ, СЕ ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА ПОЧЕКАТЕ 30 СЕКУНДИ ЗА ДА ВИ СЕ ПОЈАВИ ТРКАЛОТО ЗА ПОПУСТ.

ЗА ДА ЗАПОЧНЕТЕ КЛИКНЕТЕ ОВДЕ

Професорот Алан Шор од UCLA објаснува дека доенчињата кои се занемарени во текот на првите две години од животот се соочуваат со оштетувања на десниот систем за справување со стресот на мозокот и се здобиваат со севкупно сиромашно детско ментално здравје. Некои студии сугерираат дека невнимателното згрижување на децата и емоционалната траума предизвикуваат голем стрес за мозокот на детето, а овој стрес е причина за слаб раст на мозокот и неразвиеност на клучните области на мозокот одговорни за интелигенција. Овие деца се со поголема веројатност да пропаднат во училиште, да станат зависни од дрога, да не задржат работа и да се здобијат со насилно однесување. Во суштина, научниците открија дека развојот на синаптичките патишта во мозокот функционира врз основа на “use it, or lose it“.  Кога децата немаат стабилен емоционален и физички контакт од примарен старател, како и повеќе спонтани интеракции со врсниците, развојот на мозокот во областите на грижа, капацитет и когнитивна функција ќе биде оштетен. Овие ефекти се трани и ќе го следат детето до адолесценција и зрелост.

Кој е во опасност?
Секое дете без старател кој може да им обезбеди постојан позитивен емотивен и физички контакт е во опасност да има недоволно развиен мозок. Доенчињата што живеат во сиропиталиштата или во системот на згрижување се изложени на зголемен ризик, бидејќи нивните старатели не можат да им обезбедат љубов и грижа кои им се потребни.

Сепак, не се само деца без мајки или старатели кои се изложени на ризик. Други студии покажаа дека децата чии мајки живееле со екстремно ниски примања, кои имале ниско образование, депресија, присуство на други мали деца во домот или кои биле одвоени од нивните мајки до 14 години, биле изложени на значително поголем ризик за невнимателна грижа за децата. Овие деца, кои биле запоставени од сопствените мајки или старатели, може од своја страна да ги занемарат своите деца на ист начин и на тој начин да започнат маѓепсан круг на неуспешни родители.

Правилни родителски стилови можат да го прекинат циклусот
Постои едно решение кое, кога се спроведува правилно, во голема мера може да го подобри животот на запоставените деца. Имено, секоја мајка со ризик да обезбеди невнимателна грижа за децата може да се научи, рано во животот на новороденото бебе, како да се грижи за своето бебе, така што бебето ќе биде соодветно развиено во мозокот. Во овој тип на интервенција, мајките за кои се смета дека се изложени на ризик, ги посетува медицинска сестра што ги упатува на правилни стилови на родителство. Студиите покажаа дека децата кои биле вклучени во програмите за рана интервенција имаат помалку шанси да се одлучат кон деликвенција (апсења, пресуди за кривични дела и злоупотреба на дроги) и поголема веројатност да го завршат училиштето.

Што е веќе направено?
Програмите за рана интервенција, кои првенствено се фокусираат на мајките со новороденчиња до 3 или 4 години, се поставени во САД и во У.К. – и се покажаа како доста успешни. Застапниците на раната интервенција се залагаат да ги постават овие програми, но без поддршка од централната власт, малку може да се направи за да се обезбеди нивниот успех. Главната причина за недостиг од владина поддршка е што придобивките од раната интервенција не можат да се видат уште 15 години, кога вклучените деца ќе ги достигнат нивните тинејџерски години. Во денешната политичка клима, решението кое не дава веднаш позитивни повратни информации не е многу привлечно за политичарите, од кои многумина се заменуваат на секои 4 или 5 години, во зависност од земјата.

Други фактори кои влијаат врз развојот на мозокот кај децата
Напоменавме дека постојаната љубов и грижа од примарниот старател е од суштинско значење за правилниот развој на детскиот мозок, постојат и други фактори кои исто така придонесуваат за здрав раст на мозокот кај доенчињата:

Внес на натриум на доенчињата. Правилната исхрана во првите години од животот на детето, особено железото и магнезиумот, може да има големо влијание врз тоа дали мозокот на детето се развива како што треба. Потребата од есенцијални масни киселини, исто така, игра важна улога во развојот на мозокот.
Стекнување на вистинска тежина. Причината за ова е што обемот на мозокот на новороденчето е поврзан со неговата или нејзината родилна тежина. Кога мајката ќе добие вистинска количина на тежина за време на бременоста, така и нејзиното бебе ќе ја добие оптималната тежина.
Играње. Овозможувањето на детето да игра е покажано како неизмерно корисно во правилниот развој на мозокот, бидејќи придонесува за когнитивната, социјалната, физичката и емоционалната благосостојба на детето. Слободната игра исто така може да го намали стресот кај децата. Од друга страна, стресот може да го забави растот и развојот на мозокот на новороденчето.

Правилниот развој на мозокот на детето не треба да се зема здраво за готово, бидејќи развојот на мозокот во текот на првите две години од животот на детето може да има значително влијание врз неговиот или нејзиниот возрасен живот. Треба да сториме сѐ што можеме за да се увериме дека мајките кои се ризични за обезбедување (не)грижа за децата добиваат програми за рана интервенција за правилни стилови за родителство.