Кој е клучниот минерал за плодност, позитивна енергија и здрави жлезди?

Селен е минерал пронајден во почвата. Селен природно се појавува во вода и некои јадења. Иако на луѓето им е потребна само мала количина, селенот игра клучна улога во метаболизмот.

Зошто луѓето мора да земаат селен?

Селенот го привлече вниманието поради неговите антиоксидантни својства. Антиоксидансите ги штитат клетките од оштетување. Доказите дека додатоците на селен може да го намалат коефициентот на рак на простата се многубројни и селенот, исто така, го намалува ризикот од меланомски карцином на кожата.

Некои здравствени состојби – како што се ХИВ, Кронова болест и други – се поврзани со ниски нивоа на селен. Луѓето кои се хранат интравенски се исто така изложени на ризик за ниско ниво на селен.

Лекарите понекогаш укажуваат на тоа дека луѓето со овие состојби користат додатоци од селен. Селенот, исто така, е проучен за третман за многу состојби од астма, артритис, првут неплодност, до депресивни мисли.

Селен за здравјето на тироидната жлезда, астма и плодност

Широкиот спектар на ефекти на селенот сè уште се открива, но се знае дека селенот игра улога во функцијата на тироидната жлезда. Вашата тироидна жлезда содржи повеќе селен (по грам ткиво) од кој било друг орган и изразува специфични селенопротеини.

Истражувачите ја разгледуваат улогата на селенот во болеста Хашимо 15 и Грејвсовата болест, како и нивната употреба кај бремени жени со антитела против ТРО (тироидна пероксидаза). Исто така, постојат некои индикации дека селенот може да биде корисен за луѓе со хронична астма, а набљудувачките студии покажаа дека луѓето со хронична астма може да имаат пониски нивоа на селен од оние кои немаат вакви проблеми.

Ниските нивоа на селен за време на бременоста, исто така, можат да играат улога во развивање астма кај детето. Селенот, исто така, покажа дека има поволен ефект врз плодноста на мажите, затоа што  е потребен за подвижност на спермата. Кај жените, може да го намали ризикот од спонтан абортус. Покрај тоа, дефицитот на селен е поврзан со негативни состојби на расположение.

Извори на селен:

 • Бразилски ореви (во просек 2-3 ореви)
 • Сардини
 • Лосос
 • Органски јајца
 • Семки од сончоглед
 • Органско пилешко и мисиркино
 • Џигер
 • Семе од чиа
 • Печурки
 • Кромид
 • Лук
 • Морски плодови

Репродуктивно здравје

Селенот е критичен за репродуктивното здравје и на мажите и на жените. Тој овозможува движење на спермата и дефицит на селен може да доведе до машка неплодност. Студиите покажаа дека ниското ниво на селен, исто така, може да има негативно влијание врз плодноста на жените и на феталниот раст.

Се чини дека постои врска помеѓу дефицит на селен и спонтан абортус.  Со зголемувањето на машката неплодност – придонесувајќи за околу 40% од случаите на неплодност, многу двојки почнаа да се прашуваат како да ја зголемат плодноста на мажите природно. Во оваа статија ќе разгледаме еден од најважните минерали за здрава сперма.

Зголемување на плодноста кај мажите

Селенот е главен микро-минерален антиоксидант важен за функцијата на имунолошкиот систем и тироидната жлезда, за здравјето на градите кај жените и за зголемување на машката плодност. Мажите го губат селенот во спермата и недостаток е поврзан со нискиот број на сперматозоиди, лошата подвижност и непарната морфологија (форма).

Во бременоста одржува здрав крвен притисок, а дефицитот е поврзан со Даунов синдром и СИДС (синдром на ненадејна смрт кај новороденчиња). Дефицитот на селен не може да доведе само до неплодност, но исто така може да го зголеми ризикот од срцева слабост, рак, заболување на црниот дроб, губење на косата и промени на кожата.

Студиите покажале витамин Е и селен заедно имаат заштитни и корисни ефекти од квалитетот на спермата. Оваа комбинација често се користи успешно за зголемување на плодноста кај мажите.