Капините најдобриот „чистач“ на цревата, природен лек за слабокрвност & болни менструации

Дивите капини го зголемуваат имунитетот, го намалуваат холестеролот , го штитат црниот дроб и ја прочистува крвта . Вкусните плодови на дивите капини, првенствено се богат извор на витамин Ц.

Капината е моќен антиоксиданс , го намалува формирањето на лоши (ЛДЛ) холестерол , го зголемува имунитетот , помага да се зачува колагенот и нежно ги чисти цревата.

Придонесува за правилното функционирање на клетките на црниот дроб , а во исто време ја  чисти жолчката. 

Капината е богата со витамини и други минерали и има висока хранлива вредност . Таа е докажан лек за борба против анемија.

Лековити својства, исто така, има и коренот на капината. 

Чајот од корен од капина се користи при тонзилитис исто така делува против анемија и се користи за лекување на воспаленија на кожата и мукозните мембрани.

Жените, овој корен може да го користат  против нередовна менструација .