Како на природен начин да го намалите високиот крвен притисок ?

Еве девет совети како да го држите високиот крвен притисок под контрола без употреба на лекови:

1) Користете што повеќе лук во форма во која ви е достапен и соодветен: свеж, прав или во готвење

2) Не додавајте сол во храната, ако ви недостасува вкусот, обидете се со други зачини да ја направите вашата храна повкусна

3) Физичка активност најмалку 5 дена неделно, во траење од 30 минути или повеќе, тоа може да биде и  обично одење

4) Користете јаболков оцет секој ден земе лажица природен јаболков оцет во чаша вода или додадете го во салата

5) Избегнувајте кафе, намалете го внесот на кафе на минимум

6) Јадете свежи краставици, Јадете секогаш кога ќе иматеможност најмалку 2 свежи краставици

7) Земете какао како пијалок или темно чоколадо со 70% или повеќе проценти

8) Јадете рибино масло по една лажица  секојдневно

9) Најефективен начин задолгорочно намалување на високиот притисок е преку намалување на телесната тежина