Како да нанесете црвен кармин на вашите усни без грешка?

Иако црвениот кармин изгледа како многу едноставен начин  за да се постигне ефективен изглед, тоа може да се претвори во многу комплицирана мисија. Овие неколку совети од професионални шминкери  ќе ви ја олеснат таа задача .

1. Најважно е да се најде вистинската нијанса на црвен кармин, кој ви одговара. Сини споредни нијанси ќе одговараат ако имате розов тен, а портокалови или црвени нијанси ако вашиот тен има повеќе маслиново или жолтеникава нијанса .

2. И вториот чекор е многу важен, а се однесува на правење пилинг на усните пред да нанесете кармин. Можете да ги искористат предностите на четка за заби со цел да ги отстраните мртвите клетки, а потоа нанесете балсам за усни, но  потрудете се да  го отстраните вишокот со цел карминот да  не се “лизне” од усните.

3. Со цел усните да бидат хидрирани пред нанесување на карминот, направете површна шминка, а потоа со помош на моливот за усни направете контура и исцртајте ги рабовите на усните. Тоа создава одлична основа за да се фиксира карминот .

4. Нанесете го карминот со помош на четка затоа што на тој начин ќе имате поголема контрола отколку да го нанесете директно.

5. Откако  ќе го нанесете карминот, отстранете го вишокот со помош на марамчиња и потоа се нанесете уште еден слој. Ова ќе спречи карминот брзо да исчезне и ќе имате долготраен ефект .